En verden i endring

2018 har vist oss at vår oppfattelse av hva som er normal samhandling mellom ulike nasjoner, ikke minst i den vestlige delen av verden, er i endring. Handelskriger er i gang og tidligere bunnsolide koalisjoner mellom ulike nasjoner er i ferd med å endres - og dette vil også kunne påvirke norsk næringsliv og vår lokale byggenæring.

Mange fikk seg en skikkelig oppvåkning da Donald J. Trump ble valgt som den 45. president i USA i 2016. Mange hadde nok håpet at både byråkratiet, kongressen og senatet – og ikke minst hans nærmeste rådgivere, ville føre hans presidentskap, som startet i januar 2017, inn i et spor som kunne minne mer om hans forgjengeres vei. Det siste året har vist at så ikke ble tilfelle - han har valgt å gå sin egen vei og det på en måte man tidligere knapt har sett. Nå er presidenten i verdens, foreløpig, mektigste land i full gang med å gjennomføre flere av hans lovnader fra den noe uvanlige valgkampen for en tid tilbake. Dette betyr annullering av tidligere inngåtte avtaler innen en rekke områder- nå sist gjelder dette selvsagt gjeninnføringen av sanksjoner mot Iran – hvor handelen nå skal strupes. Og ikke minst har han truet med at alle land som handler med Iran vil bli straffet. Dette er første trinn av hans siste plan - i november skal sanksjonene også omfatte Irans oljenæring - noe som vil få langt større konsekvenser for dette regimet.

Tidligere har han som kjent også gått til full handelskrig mot Kina, som ble varslet ytterligere innskjerpet tirsdag kveld. Det er også handelsgnisninger mellom EU og USA – noe vi ikke har sett i morderne tid på dette nivået. På siden kommer selvsagt USAs og Trumps kompliserte forhold til Russland samt Nord-Korea.

Nettopp forholdet til EU og Europa er utfordrende – noe som er i ferd med å gi en helt ny situasjon i vår del av verden. Det som nå har skjedd, er noe statslederne i Europa slett ikke er vant med – og finner vanskelig å håndtere. På den ene siden kan man ikke skyve den viktigste handelspartneren og allierte i vest for langt fra seg – men man kan heller ikke godta alt som nå er i ferd med å skje. Situasjonen der den amerikanske presidenten nå i hovedsak har valgt å sette USA foran alt annet, vil påvirke verdens handel, Europa og dermed også norsk næringsliv. I hvor stor grad gjenstår å se – men forsetter utviklingen vi nå ser - kan det bli en spennende høst og vinter. Den norske byggenæringen, som i stor grad er blitt internasjonal både med tanke aktører og handelsvarer, vil også kunne se konsekvensene av denne utviklingen. Forhåpentligvis vil vi til en viss grad bli skjermet fra de verste dønningene - men ingen kjenner egentlig til hvor dette vil ende – og hvordan situasjonen vil bli fremover. I bakgrunnen lurer selvsagt også Brexit – og hvordan den floken etter hvert skal løses opp.

At vi nå er i ferd med å vikle oss inn i en kompleks situasjon er det liten tvil om. Forhåpentligvis er perioden der stadig bedre samhandling og handel over grensene ikke noe som er på vei til å bygges ned - men at vi kun er ute på en liten sidevei. De nærmeste ukene og månedene vil forhåpentligvis gi oss et svar vi både ønsker og trenger.