Flere sliter med inntjeningen i anleggsmarkedet

Veidekke gikk fredag morgen ut med meldingen om at de ser seg nødt til å ta et tap på 550 millioner kroner i den norske anleggsvirksomheten. De er ikke alene - flere av de norske anleggsentreprenørene har den senere tiden slitt med den totale inntjeningen.

Flere av de største selskapene med virksomhet innen anleggsektoren har tidligere lagt frem resultater og kommet med opplysninger om at man totalt sett sliter med å tjene penger innen anleggsektoren. Det kan helt sikkert være ulike årsaker til denne utviklingen – med dette viser at det i hvert fall ikke burde være noe i veien med konkurransen i det norske anleggsmarkedet – aktørene presser seg for å ta oppdragene.

Anleggsmarkedet i Norge har vært gjennom enorme endringer de senere årene. Kontraktene blir stadig større og mer komplekse – og entreprenørene tar en stadig større del av den totale verdiskapingen blant annet gjennom tidlig involvering. Dette gir mulighet for større gevinster og øker selvsagt den totale omsetningen – men man tar også på seg en større risiko. Om man da bommer med inngangen til noen av prosjektene - er selvsagt muligheten for å måtte ta store tap også større.

Vi kjenner ikke til alle de bakenforliggende årsakene til at Veidekke nå ser seg nødt til å skrive ned flere prosjekter, til en total verdi av 550 millioner kroner – men at jobbene ble mer krevende og sannsynligvis større enn først antatt - eller at det er kommet til større endringer underveis, er nærliggende å tro. Vi ser at elementer som dette kan være vanskelig å hente ut gjennom krav oppimot byggherrene – og de store oppgjørskonfliktene den senere tiden illustrerer dette på en altfor god måte.

Som nevnt er ikke Veidekke alene med å slite med lønnsomheten innen anleggsektoren – flere har meldt inn om dette. Med så store prosjekter skal det også lite til for å velte marginene for hele disse delene av virksomhetsområdene. Det er derfor mange som følger spent med på resultatfremleggelsene i tiden fremover inne denne sektoren. Det er slett ikke umulig å tjene gode penger i det norske anleggsmarkedet om dagen – selvsagt ikke – og flere gjør også gode penger. Men at markedet er godt og at prosjektene står i kø, er ikke automatisk det samme som at dette er et sted hvor man bare kan hanke inn jobber og fylle opp pengebingen, Mange aktører kjemper om oppdragene – utenlandske aktører har kommet for fullt inn i markedet – og dette kombinert med en stadig større kompleksitet og risikotaking – gjør at vi vil se store svingninger mellom de ulike selskapene – og også over tid innad innen de enkelte virksomhetene.