Sissel Leire, styreleder i Bygg21 og arbeidende styreleder i Kruse Smith, og Sverre Tiltnes, direktør i Bygg21. Foto: Bjørnar Øvrebø

Bygg21: Mæland mottar ni konkrete forslag til forbedringer i bygge- og eiendomssektoren

Mandag 19. mars klokken 13.00 mottar kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland ni konkrete forslag til forbedringer i bygge- og eiendomssektoren. Avsender er Bygg21.

Tre bredt sammensatte grupper av dyktige fagfolk og bransjerepresentanter har på oppdrag fra Bygg21-styret det siste året jobbet grundig med å analysere beste praksis og finne fram til helt konkrete tiltak som vil forbedre bygge- og eiendomssektoren.

- Det er stor sprengkraft i å dele og bruke beste praksis for å få til gode plan- og byggeprosesser, bærekraftige bygg og økt lønnsomhet. Nå ser vi frem til å overlevere rapportene våre til kommunal- og moderniseringsministeren, sier Sissel Leire.

Sissel Leire er styreleder i Bygg21, og skal personlig overrekke svarene på KMDs tre første oppdrag til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland mandag 19. mars klokken 13.00.

Leire er trygg på at næringen og landet vil ha stor nytte av forslagene. Arbeidsgruppen har vært sammensatt like mangfoldig som bygg- og eiendomssektoren selv er. Offentlige og private utbyggere, entreprenører, kommuner, rådgivere, arkitekter, finansiører, meglere, konsulenter, forskere og utdanningsinstitusjoner har gitt avgjørende bidrag til resultatene som Bygg21 styret nå presenterer.

– Er det én ting arbeidet vårt har vist, er det at bygg- og eiendomsnæringen og samarbeidet mellom næring og myndigheter har stort uutnyttet potensial. Vi er sikre på at statsråden vil sette pris på våre råd og løsninger, og hvordan bruk av beste praksis kan gi nytte nå, enten det er virksomhetene eller kommunene som lærer av hverandre, sier styrelederen.

- Arbeidet med plan- og byggesaker har eksempelvis ført til praktiske løsninger med stort potensial for å få til enda bedre samarbeid mellom næringen og kommunale myndigheter i reguleringsplaner. Alt for mange reguleringsplanprosesser kommer skjevt ut og ender i grøfta fordi man ikke fra start av har definert prosessen som et samarbeidsprosjekt, sier styrelederen.

- Vi mener også å ha funnet gode løsninger som vil øke kunnskapen om bygg- og eiendomsnæringens produktivitet og styrke tradisjonen for målstyrt forbedring på virksomhetsnivå.

- I arbeidet med kvalitet og bærekraft har vi gjort beste kunnskap om gode bærekraftige bygg og områder tilgjengelig på en snedig måte, sier Leire og lover flere spennende resultater i de ni rådene Bygg21 nå gir næringen og myndighetene.

Halve utredningsjobben gjort. Nå starter implementeringen.

I 2017 har Bygg21 utredet tre av seks oppdrag fra KMD om næringens rolle i plan- og byggeprosesser, kunnskap om produktivitet og kostnadsutvikling, og kvalitet og bærekraft. Alle oppdragene tar opp noen av bygg- og eiendomsnæringens viktigste utfordringer. De tre gjenstående oppdragene utredes i 2018.

Bygg21 mener at næringens har et kortsiktig potensial på 20 prosent lavere kostnader og potensial for ytterligere verdiøkning for bruker, eier og samfunn.

– Vi er gitt noen av de viktigste utfordringene bransjen står overfor. Vi har utviklet svar og løsninger vi er stolte av. Ikke minst fordi vi over alt finner virksomheter og personer som bidrar med beste kunnskap og praksis. Vi ser frem til at resultatene våre får et langt liv via bygg- og eiendomssektorens best egnete institusjoner, avslutter Sissel Leire.

Dette er rapportene:

* Rapport 1 – «En god start – beste praksis for plan og byggeprosesser»

- Delrapport – «Steg for steg – veien til gode reguleringsplaner»

* Rapport 2 – «Enkelt og presist – nødvendig kunnskap om bygg og eiendomsnæringens utvikling»

* Rapport 3 – «Gode bygg og områder – for helsa, miljøet og lommeboka»

- Delrapport – «10 kvalitetsprinsipper for bærekraftige bygg og områder»

- Delrapport – «Bygg- og eiendomssektorens betydning for klimagassutslipp»