Standard Norge søker deltakere til ventilasjon- og inneklimastandardisering

Standard Norge inviterer til deltakelse i standardiseringskomiteen for ventilasjon og inneklima.

Innholdet i standardene bestemmes ikke av oss i Standard Norge eller myndighetene, men av brukere selv, skriver Standard Norge i en pressemelding fredag.

Standarder utarbeides av komiteer som består av frivillige representanter fra bedrifter og organisasjoner som er på en eller annen måte er berørt av standardene, og nå leter Standard Norge etter deltakere til Standardiseringskomitéen for ventilasjon og inneklima, SN/K 100.

De aller fleste standardene som utarbeides, er europeiske standarder utarbeidet i CEN (den europeiske standardiseringsorganisasjonen). Alle de europeiske standarder blir også Norsk Standard. Noen standarder blir utviklet av ISO (den internasjonale standardiseringsorganisasjonen). Disse kan også bli gjort til europeisk standard og Norsk Standard, heter det i pressemeldingen.

Av alle standarder som brukes i Norge for ventilasjons- og klimaanlegg er det bare standarder for beskrivelse av ventilasjonsanlegg (NS 3420-serien) som er utviklet nasjonalt. De øvrige er europeiske eller internasjonale standarder hvor utviklingsarbeidet følges av SN/K 100.

På grunn av dette, skriver Standard Norge, er komiteens rolle veldig viktig for å sikre at bransjens interesser blir ivaretatt

Standard Norge ønsker nå å invitere bedrifter og organisasjoner i ventilasjonsbransjen til å delta i arbeidet i standardiseringskomiteen SN/K 100. Alle typer virksomheter er velkomne til å engasjere seg. Det kan være byggherrer, forvaltere, prosjekterende, utførende, produsenter og importører/forhandlere, skriver Standard Norge.

Fagområdene som skal dekkes, er blant annet generell ventilasjon, luftbehandlingsaggregater, utførelse og montasje av ventilasjonsanlegg, brannbeskyttelse, drift og vedlikehold, prøving av ventilasjonsprodukter, inneklimaparametere, filtrering og rensing av ventilasjonsluft og renromsinstallasjoner.

Komitéen bidrar til utarbeidelse av de europeiske og internasjonale standardene ved å vurdere utkast til nye eller reviderte standarder, kommentere dem, og gi Standard Norge råd om hvordan vi skal stemme på utkastene.

Komitéen følger for tiden følgende standardiseringskomiteer:

  • CEN/TC 156 Ventilation for buildings
  • CEN/TC 195 Air filters for general air cleaning
  • CEN/TC 243 Cleanroom technology
  • ISO/TC 205 Building environment design
  • ISO/TC 142 Cleaning equipment for air and other gasses
  • ISO/TC 209 Cleanrooms and associated controlled environments

Komiteene CEN/TC 195 og ISO/TC 142, og CEN/TC 243 og ISO/TC 209 samarbeider med hverandre ved utvikling av felles standarder for CEN og ISO.