Skanska-sjefen: - Vi kan ikke satse på «duppedingser» alene og tro at jobben er gjort

Høyt kvalifiserte fagarbeidere er det som skiller Norge mest fra andre land i digitaliserings-kappløpet, mener Skanska-sjef Ståle Rød.

Konsernsjefen i Skanska Norge var en av innlederne under Byggedagene 2018 på Oslo Plaza onsdag.

Han snakket om digitalisering og en teknologiutvikling som han mener er i ferd med å snu bygg- og anleggsbransjen på hodet.

- Men ny teknologi alene hjelper oss svært lite. Vi må utvikle den kompetansen vi allerede har og skape ny kompetanse for å kunne overleve i en stadig mer global konkurranse, sier Ståle Rød til Byggeindustrien.

- Vi har fortsatt veldig lett for å hente de teknologiske duppedingsene, og tro at vi er ferdige med oppgaven. Men jobben er ikke gjort før du klarer å hente ut effekten i praksis. Med det mener jeg at fagarbeidere skal evne å konvertere det de finner i BIM-modellen ute på byggeplass, og ledelsen skal kunne håndtere nye prosesser i samhandling med rådgiver, kunder og andre samarbeidspartnere for å få flyt i produksjonen, sier Rød.

- Er vi så langt framme i Norge at dette er en konkurransefordel for oss?

- Jeg mener digitalisering kan bli en fordel for oss i Norge, fordi vi er så sterke på både teknologi-, ingeniør- og på fagarbeidersiden. Men også globale aktører er kommet veldig langt innenfor digitalisering, sier Rød.

Likevel frykter han ikke at den norske næringen ikke skal klare å henge med.

- Jeg vil hevde at vi er fullt på høyde med de beste i verden, og med den høykompetente fagarbeiderstyrken vi har, så er utgangspunktet for endring vesentlig bedre hos oss enn det jeg opplever ute i veden. Men det betinger at vi gjør ting i riktig rekkefølge, og da er utvikling av kompetanse nøkkelen for å utnytte de mulighetene ny teknologi gir oss.