Geomatikkbedriftene skuffet over fortsatt oppmålingsmonopol

Geomatikkbedriftene fikk ikke gjennomslag for oppheving av det kommunale oppmålingsmonopolet.

Eldar Brænden, leder i Geomatikkbedriftene.

I innstillingen fra flertallet i kommunal- og forvaltningskomiteen (AP, SP, KrF, SV), kommer det frem at kommunene fortsatt skal ha monopol på utføring av oppmålingstjeneste.

Innstillingen skal formelt stemmes over i Stortinget 15. mars.

- Vi er skuffet. Vi hadde ønsket det nye lovforslaget velkommen og hadde sett frem til å kunne være med på å bygge opp en solid kompetent bransje med eiendomslandmålere, sier Eldar Brænden, leder i
Geomatikkbedriftene.

De mener mange kommuner får svært høye gebyrer på oppmålingstjenester. Ifølge Geomatikkbedriftene viser en gjennomgang de selv har gjort at en privat landmåler tar 10.800 kroner i gjennomsnitt for å måle opp en tomt, mens tjenesten koster 23.240 kroner i gjennomsnitt i det kommunale.
- Våre tall viser at det er store forskjeller i både ventetid og pris for oppmåling av eiendom i kommunene, og nå frykter vi at mange kommuner må betale unødvendig dyrt for disse tjenestene. Dette vil spesielt ramme mange distriktskommuner hvor prisene er spesielt høye, Brænden.
I innstillingen kommer det også frem at det etableres en autorisasjonsordning for å kunne gjennomføre eiendomslandmåling.

Forslaget er at utdanningskravet skal være på bachelornivå (tre år) og at den som skal godkjennes har en praksisperiode på minst to år. Landmålere må ha et visst antall timer etterutdanning per år for å holde på autorisasjonen, på samme måten som for eksempel eiendomsmeglere.
- Vi støtter komiteens innstilling til at Kartverket bør arrangere prøven som søkere av autorisasjon må bestå før de får autorisasjonen. Kartverket skal også godkjenne kurs som kvalifiserer for å holde autorisasjonen ved like, og kontrollere at de autoriserte landmålerne har tatt den nødvendige etterutdanninga, sier Brænden.
Den mye omdiskuterte § 7 i Matrikkelloven blir også innført. Det betyr at 660 .00 eiendommer som ikke er tilstrekkelig målt opp i dag, vil bli målt opp de neste årene.

Komiteens flertall, medlemmer fra AP, H, FrP, SP og SV, deler departementets vurderinger av at innføring av § 7 må skje gradvis og at det før ordningen settes i verk, blir utført nødvendige utredninger og utarbeidet nødvendige forskrifter.
Geomatikkbedriftene er en landsomfattende organisasjon innen kart og oppmåling. Organisasjonen står bak forslagene om «fritt landmålervalg», innføring av §7 og etablering av en ny autorisasjonsordning for landmålere. Forslaget er at utdanningskravet skal være på bachelornivå (tre år) og at den som skal godkjennes har en praksisperiode på minst to år.