SAMMEN FOR MER MANGFOLD: Fra venstre: Lene Jønsson, leder HMS- og entreprenørskolen EBA, Thomas Norland, kompetansesjef EBA, Loveleen Brenna, daglig leder i Seema og Erik Dale, leder i EBAs kompetanseutvalg. Foto: Svanhild Blakstad

Vil sette mangfold i byggenæringen i system

Det er stort mangfold og mange ulike nasjonaliteter på norske norske byggeplasser.

Hele en av tre har ikke-norsk bakgrunn, og flertallet kommer fra Øst-Europa, ifølge SINTEF. Dette kommer frem i SINTEF-rapporten «Flerkulturelle arbeidsplasser i byggenæringen» fra 2017.

Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) ønsker å undersøke de faktiske forhold rundt mangfoldsarbeidet i næringen, ikke minst for å se hvordan det henger sammen med verdiskapingen.

Derfor har EBA har inngått en treårig avtale med Seema, som er spesialister på mangfoldsledelse, for å kartlegge mangfoldsarbeidet i medlemsbedriftene.

Mandag gikk første workshop med et utvalg medlemsbedrifter av stabelen på Thon Hotel Opera i Oslo, med hovedsakelig representanter fra HR-avdelingene til entreprenørforetakene.

– I april skal det sendes ut en spørreundersøkelse som skal kartlegge hvordan det står til ute i EBA-bedriftene, og i dag har vi fått verdifulle innspill fra næringen. Svarene skal resultere i en rapport med noen anbefalinger til bedriftene, sier kompetansesjef Thomas Norland i EBA.

Han peker på at analysen vil gi EBA et faktabasert grunnlag for mangfoldsarbeidet som gjøres i medlemsbedriftene og i næringen. Seema har tidligere presentert for EBA hvordan mangfoldsledelse kan gi resultater på bunnlinjen til bedriftene.

– Målet er at dette blir et verktøy vi kan bruke ut mot våre medlemsbedrifter, slik at de får nødvendig kompetanseheving til selv å implementere tiltak, sier Norland.

– Man rekruttererer ikke mangfold bare for mangfoldets skyld, det må være noe mer og det må settes i system for at det skal fungere, sa daglig leder Loveleen Brenna i Seema til deltakerne på EBAs workshop. Foto: Svanhild Blakstad