Illustrasjonsfoto

Niras Norge lager klimagassbudsjett for Nye Veier

Niras har utviklet en ny modell som skal hjelpe Nye Veier med å beregne klimagassutslipp på deres veistrekninger for de neste 40 årene. 

- Modellen forteller også hvor og når de største utslippene vil skje, som gjør at en kan iverksette utslippsreduserende tiltak, heter det i en pressemelding.

Nye Veier står bak utbyggingen av 18 veistrekninger, blant annet E39 Kristiansand-Sandnes, E18 Langangen-Grimstad og E6 i Trøndelag og Mjøsregionen.

Niras Norge skal lage klimagassbudsjetter for alle deres nye veistrekninger. Før utgangen av 2017 skal det være laget klimagassbudsjetter for alle de 18 planlagte veistrekningene.

Kalkulerer klimagassutslippene for de neste 40 årene

I forbindelse med prosjektet har Niras utviklet en egen modell som beregner klimagassutslipp knyttet til både byggefase og drift i 40 år for en veistrekning basert på mengder og kostnader estimert i kommunedelplan og reguleringsplan. 

- Ved å utarbeide et klimagassbudsjett i tidlig fase kan Nye Veier fokusere på de riktige tiltakene i de ulike fasene inkl. drift. Resultatene vil vise hvor og hvordan de største utslippene skjer, og er derfor et svært godt verktøy for å iverksette utslippsreduserende tiltak. Dette hjelper Nye Veier med å nå deres målsettinger for Nasjonal transportplan, heter det i meldingen.

Forslag til utslippsreduserende tiltak

Gjennom modellen skal man kunne forutse hvor og hvordan de største utslippene vil skje, og kan komme med forslag til hvor Nye Veier og entreprenør bør iverksette tiltak. 

- Modellen lar oss se hvor en kan hente størst gevinst med tanke på reduksjon av utslipp, og i hvilken fase av prosjektet det er mest hensiktsmessig å iverksette dem, skriver selskapet.