Skanska-konsernet sender ut resultatvarsel - 3.000 ansatte må gå

Skanska-konsernet varsler at restrukturering av selskapets virksomhet vil belaste inntektene i årets fjerde kvartal med 1,1 milliard svenske kroner. Samtidig varsler de at 3.000 årsverk skal kuttes som et resultat av restruktureringen.

«For å øke lønnsomheten vil Skanska kutte i ulønnsomme forretningsområder, og øke fokuset på kostnader og risiko», skriver Skanska-konsernet i en melding.

«På grunn av en utilfredsstillende utvikling i flere enheter tar Skanska følgende grep: restrukturere byggevirksomheten i Polen, forlate energisektoren i USA, fokusere på kjernevirksomheten i Storbritannia og fortsette å tilpasse seg til de tøffe markedsvilkårene i Tsjekkia», skriver de videre.

I meldingen heter det at restruktureringen vil belaste inntektene med 1,1 milliarder svenske kroner i fjerde kvartal, og 600 millioner svenske kroner i 2018. Dette knytter seg blant annet til utgifter i forbindelse med at 3.000 årsverk må bort. Dette igjen vil, ifølge Skanska, føre til en årlig besparelse på rundt en milliard svenske kroner.

De nordiske landene blir fremhevet som markeder som leverer gode resultater, og Skanska Norge seier at dette vil få liten betydning for deres virksomhet.

- Vi har lenge levert sterke resultater, og det gjør vi også i 2017. Nedskrivningene og de grepene som nå gjøres berører ikke Norge direkte, men andre deler av konsernet. Her er det «business as usual», sier kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr i Skanska Norge til Byggeindustrien.

Skanska skriver også at anleggsvirksomheten i Europa skal nedskaleres, og at man heller vil fokuserer på muligheter på det amerikanske markedet.

Samtidig gjør Skanska en rekke endringer i konsernledelsen.