Foto: Novasol

Disse eier hytte i Norge

Eldre menn eier flest hytter i Norge. Av alle hytter i personlig eie er 57 prosent eid av personer 60 år eller eldre.

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en pressemelding torsdag.

Illustrasjon: Statistisk sentralbyrå

Aldersgruppen over 60 år eier over 220.000 hytter til sammen i Norge, skriver SSB. I alt finnes det 426.932 hytter i landet.

Regnet i antall eierandeler har de over 60 år nesten 300.000 eierandeler i hytter. Kvinner lever lengst, men nesten seks av ti hytteeiere er menn.

1956-årgangen er de som har flest andeler i hyttemarkedet. Her er 14.585 personer som har en eller flere eierandeler i en hytte, heter det i pressemeldingen fra SSB.

Rælingen, Time og Svalbard har Norges høyeste andel unge hytteeiere, med over én tredjedel av hytteeierandelene hos mennesker under 45 år.

Gifte personer står for hele 66 prosent av hytteeierandelene, men mange sitter også igjen med hytter etter skilsmisse. 10 prosent av skilte bosatte i Norge har hytteandeler. Enker og enkemenn står for 7 prosent av hytteandelene.

Hytter og eierskap består, selv om eiere dør eller vandrer ut av landet. Over 90 prosent av hyttene eies av levende personer bosatt i Norge. At mange hytter står med døde eiere kan skyldes flere forhold. Det kan være hytter uten arvinger, eller at arvinger ikke har tinglyst eierskifte eller at det tar tid å gjøre opp dødsbo, skriver SSB.

Nordmenn bosatt i utlandet eier 4.872 hytter, mens hele 16.311 hytter er registrert med døde eiere. 16.326 hytter eies av foretak.