Få ledige hender i bygg og anlegg

Aktiviteten innen bygg og anlegg er høy om dagen, og dette gjenspeiler seg også i ledighetstallene i næringen.

Faktisk må vi helt tilbake til rekordåret 2008 for å finne like lav arbeidsledighet som vi nå ser innen bygg og anlegg. Dette viser med all tydelighet det høye aktivitetsnivået vi har nå ved utgangen av 2017 og inngangen til 2018. Ifølge NAV ligger ledigheten nå på 3,4 prosent i byggenæringen, som er en relativt kraftig nedgang fra ledighetstoppen i næringen på 6,6 prosent i februar 2016. Samtidig er det også viktig å legge merke til at ledigheten likevel ligger høyere enn for gjennomsnittet i landet, som nå er på 2,3 prosent. Nå er det ikke noe nytt at bygg og anlegg ligger noe høyere på landsgjennomsnittet – og nedgangen innen bygg og anlegg har vært relativt kraftig den senere tiden. Den høye aktiviteten vi nå ser vil forhåpentligvis også holde seg gjennom vinteren, som tradisjonelt gir noe høyere ledighetstall i byggenæringen. Dette har selvsagt sin bakgrunn i at aktiviteten er noe lavere innen visse sektorer av næringen vinterstid enn i sommerhalvåret. Men det er nå et marked som kan tyde på at denne vinterduppen ikke blir så markant i år.

Det aller meste tyder på et rekordhøyt aktivitetsnivå også når vi kommer over årsskiftet. Det meste bygger opp under en oppgang i aktiviteten. Ved siden av en stadig lavere arbeidsledighet og bedre tider for norsk næringsliv generelt, kan vi forvente en fortsatt lav rente i overskuelig fremtid – og de offentlige byggherrene vil satse på en massiv utbygging av både infrastruktur samt skoler, helsebygg og så videre.

Det eneste usikkerhetsmomentet er selvsagt boligmarkedet. Den fallende tendensen innen salgstall vil materialisere seg i lavere igangsettingstall – noe som vil medføre at enkelte firmaer får lavere aktivitetsnivå – som igjen kan føre til at noen må justere på arbeidsstyrken. Vi går nå inn i noen spennende måneder for akkurat denne delen av markedet. 

Boligprisene gikk igjen nedover i november. I seg selv er det ikke overraskende med en prisnedgang i november, og hvordan markedet utvikler seg videre er det delte meninger om. Men om nedgangen ikke snur i løpet av våren kan det føre til noen uheldige konsekvenser. Det vil kunne påvirke det totale boligmarkedet – men det vil også kunne påvirke den økonomiske situasjonen i landet. Forhåpentligvis har vi sett bunnen på nedgangen. I dette bildet må vi også huske på at vi kommer fra en historisk kraftig oppgang – både aktivitetsnivået og prisnivået er fortsatt høyt sett i et lengre perspektiv.