Meget populært med ansatteierskap

Det finnes rundt 57.000 virksomheter med cirka 240.000 ansatte i landets byggenæring. Mange av disse er inne på eiersiden i selskapet de jobber i.

Over 80 prosent av virksomhetene i byggenæringen i Norge består av selskaper med under ti ansatte. Dette betyr at veldig mange jobber i mindre virksomheter i byggenæringen, og dermed er mange inne på eiersiden i selskapene de jobber i – og veldig mange av disse er også gründere.

Hver uke viser ser vi her på bygg.no hvor mange selskaper som må kaste inn håndkledet i byggenæringen - det er dessverre ikke få. Men vi skal også huske på at det vel ikke er noen andre næringer hvor det også startes så mange nye selskaper som innen bygg, anlegg og eiendom. Det etableres nye selskaper hver eneste dag. Og selv om mange vokser raskt og har store ambisjoner, må vi huske at alle de største selskapene en gang også startet helt i det små.

Vi har de senere årene sett en stadig klarere tendens på at de ansatte er inne på eiersiden i selskapene hvor de jobber – også i de større konsernene. I de børsnoterte selskapene ser vi at aksjer til de ansatte er meget populært. Blant annet så vi nylig at så mange ansatte i Veidekke ville benytte seg av aksjer til ansatte-programmet at man måtte avkorte det opprinnelige tilbudet. Tilbudet om å kjøpe aksjer gikk ut til 7.086 ansatte og 2.441 ansatte benyttet seg av tilbudet. Lignende utvikling ser vi i flere andre selskaper i byggenæringen, og det er naturligvis i de børsnoterte selskapene dette er mest vanlig. Og selv om flere av gigantene i næringen har hatt en noe negativ trend de siste månedene på børsen, har de over tid hadde en meget solid oppgang – som har gitt store avkastninger til eierne. Det har gjennom mange år derfor vært en meget god investering å ha eid aksjer i børsnoterte selskaper i byggenæringen - og slik vil det nok også fortsette. Både Veidekke og AF Gruppen har skapt mange børsmillionærer blant sine ansatte opp gjennom årene.

For å tiltrekke og beholde de gode folkene er det selvsagt et viktig element for mange å kunne tilby medeierskap. Uansett om selskapet skulle være stort eller lite, har medeierskap betydning og kan være det som får noen til å velge å begynne å jobbe hos nettopp dette selskapet. Dette gjelder selvsagt om virksomheten er børsnotert eller ikke.

Vi kommer til å se en utvikling der dette også vil bli et viktig element i tiden fremover. Det å ha de ansatte med på eiersiden skaper en ekstra tilhørighet til virksomheten og oppgavene som gjennomføres, det gir mer lojale ansatte samtidig som man gjennom eierskapet også kan være med å peke ut den videre kursen til selskapet man jobber i. I tillegg kan man selvsagt også i enda større grad være med på å forme verdiskapningen selskapet står for.

I årene fremover kommer vi nok også til å se at flere selskaper innen bygg, anlegg og eiendom er å finne på Oslo Børs. Det er ikke mange av disse i dag, og selv om vi ikke kommer til å se noe noteringsrush, vil det bli flere som går denne veien. Det er også slik at utviklingen med mange store og stadig mer komplekse prosjekter fra krevende byggherrer, gjør at konsolideringen i de ulike bransjene i næringen slett ikke er over.