Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skogområder i ni fylker vernes

Regjeringen verner 35 privateide skogområder og ett statlig eid område i Røros for å sikre naturmangfold og leveområder for truede arter. 

– En stor del av det truede naturmangfoldet finnes i skog. Derfor er skogvern et nødvendig og effektivt tiltak for å sikre norsk naturmangfold. Jeg er glad for at vi nå får på plass disse viktige verneområdene, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Til sammen 36 skogområder i ni fylker omfattes av det nye skogvernet. Ti av områdene ligger i Telemark, sju i Sør-Trøndelag og seks i Aust-Agder. I tillegg ligger ett av skogområdene i både Telemark og Aust-Agder.

Blant skogområdene som vernes i denne omgang, er rike edelløvskoger, såkalt grovvoksen eikeskog og gammel furuskog i agderfylkene og Telemark, i tillegg til verdifull, gammel løv- og barskog på Vestlandet.

I tillegg utvides verneområdet i det Statskog-eide Mølmannsdalen naturreservat i Røros kommune.

Langt unna målet

Stortinget vedtok i 2016 et mål om å verne 10 prosent av landets skogareal, men fortsatt er man milevis unna denne målsettingen. Bare 3,1 prosent av den produktive skogen og drøyt 4 prosent av det samlede skogarealet er til nå blitt vernet.

Arbeidet med frivillig vern av privateid skog startet opp i 2003. Så sent som i juni ble 19 skogområder i ti fylker vernet, ti av områdene i Hedmark. I denne runden vernes et område på totalt 74 kvadratkilometer, der 80 prosent er produktiv skog. De siste 14 årene er 390 skogområder blitt vernet.

I tillegg til målet om at en tidel av skogen skal vernes, sørger nasjonale mål for naturmangfold for at et representativt utvalg av norsk natur bevares for kommende generasjoner. Målet er at ingen arter og naturtyper blir utryddet og at utviklingen for truede og nesten truede arter og naturtyper bedres.

Takker skogeierne

Helgesen fastslår at interessen for skogvern er stor, og mange nye områder ventes å bli føyd til listen de kommende årene.

– Jeg vil takke de mange skogeierne som tilbyr frivillig vern. Det gode samarbeidet mellom miljømyndighetene og skogeierne har gitt økt skogvern, respekt for privat eiendomsrett og mindre konflikter, sier Helgesen.