Deltagere på «MiKS»-seminar på NTNU i Trondheim.

Egenskaper til finstoff i betong diskutert på NTNU

Norske- og internasjonale eksperter, samlet seg denne uken til et to-dagers seminar på NTNU i Trondheim for å diskutere egenskaper til knust sand, brukt som finstoff i betong. 

– Økt forståelse av finstoff fra ulike geologiske materialer vil kunne forbedre egenskapene til betong, sier professor Børge Johannes Wigum, NTNU, Institutt for geovitenskap og petroleum

Seminaret var et ledd i forskningsprosjektet; «Mikroproporsjonering med knust sand» (MiKS), som er et femårig forskningsprogram på NTNU som startet i 2015.

Prosjektet støttes av Norges Forskningsråd, der Norcem AS, Feiring Bruk AS og Skanska inngår som industripartnere.

– Grunnet minkende tilgang på naturlig sand, er det i Norge, og mange andre steder, i dag et økende behov for å knuse berg for å produsere knust sand for bruk blant annet i betong. Den mest finkornete delen av denne sanden har andre egenskaper enn det man finner i naturlig sand. For å utnytte dette knuste finstoffet på en best mulig måte i betong må man utvikle nye metoder for å kvantifisere de ulike egenskapene. Dette gjelder blant annet spesifikt overflateareal, skadelig innhold av glimmer-mineraler, og vann-absorpsjon til de ulike finstoffene. Forskningsresultater fra NTNU og SINTEF vil bli overført og implementert gjennom praktiske nye løsninger ved produksjon av betong, noe som vil gi både bedre og mer bærekraftig betong, legger Wigum til.

Det kom frem på seminaret at økt forståelse av finstoffegenskaper også ville kunne gi positive gevinster innen asfaltproduksjon og veibygging generelt, blant annet gjennom å forhindre telehiv.

– I prosjektet som avsluttes i 2020 inngår det et PhD-prosjekt og en post-doc-stilling ved Institutt for konstruksjonsteknikk, ved NTNU i Trondheim, avslutter Wigum.