MEF sjef Julie Brodtkorb besøkte FM Gruppen i Bergen og får høre om utfordringer og ønsker.

– Lite lønnsomt å kun være underentreprenør for noen få store

Entreprenører i bergensområdet er bekymret for svulmende anleggskontrakter. Mandag møtte MEF-leder Julie Brodtkorb ledelsen i FM Gruppen for å diskutere utfordringene.

Daglig leder Ronny Eriksen i FM Asfalt var klar på at å kun være underentreprenør for noen få store entreprenører er en lite attraktiv situasjon.

– Det vil også være svært lite lønnsomt, sa Ronny Eriksen under møtet med MEF-lederen.

Eier i FM Gruppen Martin Kronheim (som også er med i MEFs hovedstyre) sa det skal gjennomføres mange store anleggsentrepriser i Bergensområdet de kommende årene.

De største er Bybanetrase til Fyllingsdalen, Askøy-pakken og Sotra-sambandet.

– Da er det viktig at kontraktene ikke blir så store at ikke alle kan være med, sa Kronheim.

- Myndighetene må på banen

Han får ikke uventet støttet fra MEF-lederen Julie Brodtkorb.

Like etter at Nye Veier måtte avlyse en milliardkonkurranse på grunn av at kun to entreprenører ble prekvalifisert, var hun tydelig på at norske myndigheter må ta grep.

Samme budskap hadde hun i møtet med FM Gruppen.

– Entrepriser må utformes slik at regionale og lokale maskinentreprenører kan konkurrere, understreket administrerende direktør Julie Brodtkorb i MEF i møtet med FM Gruppen.

Brodtkorb sa at myndighetene bør benytte muligheten til å bygge infrastruktur på en slik måte at det øker lokal næringsaktivitet og at mye av dette avhenger av hvordan kontrakter utformes.

– Kontraktene må da være av en størrelse som gjør at norske entreprenører kan legge inn anbud. Ellers vil entreprisene gå til sveitsiske, kinesiske eller andre utenlandske entreprenører. Legger norske myndigheter ut mindre kontrakter og setter klare krav til fast ansatte av en viss prosent og en fast andel lærlinger vil også det ta vekk interessen fra noen utenlandske entreprenører, sa Brodtkorb.

Siden hun tiltrådte i september har Brodtkorb brukt mye tid på å møte medlemsbedrifter i MEF og høre hvilke utfordringer og behov de har. Noe som går igjen er nettopp bekymringer for kontraktstørrelser.

Omsetter for en milliard

FM Gruppen består av de sju bedriftene Fyllingen Maskin (grunnentreprenør), Strand (totalentrepriser og betongarbeid), FM Asfalt (produksjon av asfalt og asfaltering), Fyllingen Sjø (grunnarbeid i sjøen), IMC Diving (dykking/undervannsarbeid), FM Utleie og VA-Teknikk Vest (rørlegging i alle dimensjoner). Samlet årlig omsetning for FM Gruppen er cirka en milliard kroner.