Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Økonom tror regjeringen endrer i boliglånsforskriften

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror boliglånsforskriften blir endret eller forsvinner helt.

I forskriften stilles det strengere krav til egenkapital ved lån til sekundærbolig i Oslo. Etter den nye forskriften økte kravet til 40 prosent. I resten av landet forble kravet 15 prosent. Regjeringen innførte også et krav om at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt.

Siden januar har prisnedgangen i Oslo vært på 3 prosent. På landsbasis er den opp 0,3 prosent, skriver Finansavisen.

Spørsmålet er om regjeringen vil endre hele eller deler av boliglånsforskriften, som utløper til sommeren, eller la den stå.

Jullum i Danske Bank tror regjeringen vil foreta seg noe.

– Den regelen som jeg ikke tror blir forlenget, er «fem ganger brutto inntekt»-regelen. Den blir for lite fleksibel. Jeg tror bankene fremover vil få lov til å vurdere dette selv, sier han. Han tror egenkapitalkravet på 40 prosent blir forlenget.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror regjeringen vil forlenge forskriften, men fjerne de spesielle forskriftene for Oslo hvis prisene fortsetter å falle til sommeren.

– De særskilte tiltakene var et virkemiddel for å få ned den sterke prisveksten på. Men hvis det viser seg å gå tregt, tror jeg de vil opprettholde tiltakene litt lenger, sier han.