Slik ble Kunst- og designhøgskolen i Bergen prosjektert og bygget i Lean

Statsbygg, Rambøll, Snøhetta, Fylkesnes og Atkins Norge har sluppet en video om Lean-prosjektet Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

Det skriver Atkins Norge i en pressemelding fredag.

Se videoen i full lengde i bunnen av artikkelen eller på youtube.com.

Den nye Kunst- og designhøgskolen i Bergen, som åpnet denne uken, er gjennomført med nye arbeidsmetodikker som Systematisk Ferdigstillelse og Lean i prosjekteringsfasen.

Mange aktører har bidratt til å realisere planene om et nybygg for Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen, med Statsbygg (byggherre), Snøhetta (arkitektur og landskap), Atkins Norge (prosjekt- og prosjekteringsledelse), Rambøll (rådgivende ingeniører) og Fylkesnes (byggeledelse) som sentrale aktører. Ved semesterstart i høst flyttet 350 studenter inn i nybygget på 14.500 kvadratmeter i Møllendal i Bergen.

Atkins Norge har vært med som prosjektledere for Statsbygg gjennom hele planleggings-, prosjekterings- og byggeprosessen. I forbindelse med dette arbeidet er nye arbeidsmetodikker tatt i bruk, skriver Atkins i pressemeldingen.

– Dette er så vidt vi vet første gang i Norge at Lean-metodikk ble tatt i bruk allerede i design- og prosjekteringsfasen. Derfor måtte vi utvikle en strategi for Lean prosjektering og implementere den i organisasjonen. Det handler om kontinuerlig forbedring, flyteffektivitet og prosesstenkning. Stikkordet er å skape gjennomsiktighet, der alle kan se hva de andre gjør, sier Sven Wertebach i Atkins Norge.

I tillegg har aktørene benyttet Systematisk Ferdigstillelse i sitt samarbeid. Denne metodikken skal, ifølge pressemeldingen, sikre at sluttproduktet er det kunden faktisk har bedt om, ved hjelp av stegvise prosesser, tidlig testing og delleveranser gjennom hele prosjektets levetid. Sammen med ÅF Advansia har Atkins laget en veileder for hvordan norsk byggebransje kan ta i bruk Systematisk ferdigstillelse, og denne har vært benyttet i arbeidet med prosjektet.

Les BA2015-veilederen for Systematisk ferdigstillelse her.

– Vi tror disse arbeidsmetodene har gitt viktige bidrag til at prosjektet nå er levert på tid, til budsjett og med høy kvalitet. Tett og godt samarbeidet mellom aktørene har vært en suksessfaktor. De gode erfaringene vi har gjort oss underveis, har vi allerede tatt med videre til andre prosjekter, sier Per Roger Johansen i Atkins Norge.