Foto: Runar Sandnes / NTB scanpix

KS etterlyser penger til ras- og flomsikring

Statsbudsjettet mangler en storsatsing på ras- og flomsikring, mener KS. – Dette kan koste oss dyrt, mener styreleder Gunn Marit Helgesen.

Hun er overrasket over at regjeringens budsjett ikke tar større grep for å sikre infrastrukturen.

– Vi finner lite og ingenting som kan bidra til å trappe opp arbeidet med å ta igjen etterslepet på vedlikehold av fylkesveiene, og vi finner ingen satsing på ras- og flomsikring. Når vi opplever stadig sterkere og stadig oftere ekstremvær, med store ødeleggelser som rammer enkeltmennesker og lokalsamfunn, er det alvorlig at det ikke satses mer på forebygging, sier Helgesen.

Hun er også kritisk til at regjeringen for tredje år på rad svekker den statlige finansieringen av tjenester til folk med psykisk utviklingshemming, sterkt nedsatt funksjonsevne, alvorlige rusproblemer og psykiske lidelser.

– Staten fortsetter å spare penger ved å dytte utgifter over på kommunene, sier hun.

Regjeringen legger opp til å øke de frie inntektene til kommuner og fylker med 3,8 milliarder kroner, det vil si 1 prosent mer enn i år. Dette er i nedre del av det som ble varslet i kommuneproposisjonen i vår, da det ble lagt opp til en vekst på mellom 3,8 og 4,3 milliarder kroner, påpeker Helgesen.

– Med tanke på de signalene som er gitt om utsiktene for de offentlige finansene, er det ikke veldig overraskende at regjeringen denne gangen legger seg der, sier hun.