Ekspansivt Oslo-budsjett gir oppgaver til byggenæringen

Mens vi venter på at regjeringen skal legge frem neste års statsbudsjett, kan det også være spennende å se nærmere på hvordan landets største kommune ønsker å bruke sine milliarder neste år.

Finansbyråd Robert Steen la nylig frem byrådets forslag til kommunebudsjett i Oslo for 2018 – og det er liten tvil om at det her legges opp til et ekspansivt budsjett. Tilgangen på flere midler, gjennom økte skatteinntekter og mer lån, gjør at det legges opptil en økning i budsjettet på fem prosent – tilsvarende 3,6 milliarder kroner – av et totalbudsjett på 71 milliarder kroner. Dette er en relativt kraftig økning, og store deler av denne økningen kommer også til syne i investeringsbudsjettene – noe som da selvsagt også betyr nye muligheter for aktørene i byggenæringen.

Med økt investeringsbudsjett er det selvsagt langt større muligheter for at flere planlagte utbyggingsprosjekter faktisk bli startet opp og gjennomført, og det kommer garantert også flere nye prosjekter opp på tegnebrettet som vil bli realisert i årene fremover. Den samlede økonomien til Oslo kommune skal ifølge ekspertene være solid - noe som da også gjør at man våger å bruke mer penger enn tidligere – og dermed også får mulighet til å innfri en del flere valgløfter. Opposisjonen peker på at handlingsrommet for årene som kommer blir dårligere ved at man bruker såpass mye penger nå. Byrådspartiene Ap, SV og MDG trenger hjelp av støttepartiet Rødt for å få gjennomslag for budsjettet, og selv om det vil kunne bli friske forhandlinger, tyder alt på at det det endelige budsjettet vil inneholde flere store utbygginger.

I forbindelse med budsjettfremleggelsen ble det også lagt frem planer for perioden 2018-2021 og i denne perioden skal det innen skolebygg alene investeres nærmere 11 milliarder kroner i nybygg og rehabilitering. Folketilveksten er fortsatt stor i Oslo, selv om den nå er noe lavere enn tidligere. Prognosene fremover er fortsatt høye, og dette må det legges opp til i planleggingen, noe som må resultere i økt innsats rundt utbygging av all infrastruktur i og rundt hovedstaden.

Det legges også opp til en sterk satsing i utbyggingen av idrettsanlegg – og det skal alene brukes rundt en milliard kroner på dette neste år – i tillegg kommer Undervisningsbygg sine idrettshaller. Tøyenbadet ligger også inne i planene til byrådet. I tillegg kommer utbygginger av ulike omsorgsbygg, oppussing av kommunalt eide boliger samt en rekke andre tiltak – også innen anlegg – som vil kunne tilfalle virksomheter i bygg og anlegg.

Som kjent har Oslo kommune nå lagt opp til et langt strengere innkjøpsregime som stiller helt nye krav til byggenæringen – og alle som skal utføre oppdrag for kommunen. Dette innebærer blant annet krav om bruk av fast ansatte, at minimum 10 prosent av arbeidende timer utføres av lærlinger i fag med behov for flere lærlinger, krav om kun ett ledd i underentreprenørkjeden, krav om faglærte håndverkere og så videre. De som ønsker å ta på seg oppdrag for kommunen må dermed legge opp virksomheten sine tilpasset et slikt konkurranseregime. Og ser vi på oppdragsmengden som vil komme i hovedstaden i årene fremover – er det mange som nå burde legge seg i selen for å sørge for at de er klare til å bli på å regne på disse jobbene.