Vindkraft gir nye muligheter for byggenæringen

Utbyggingen av vindkraft har nå virkelig skutt fart i Norge. Dette gir definitivt muligheter til å komme inn på nye markeder for byggenæringens aktører.

For noen år siden utgjorde utbygging av vindkraft en veldig liten andel av de totale infrastrukturinvesteringene innen energi i Norge. I løpet av de siste par årene har dette endret seg. Nå utgjør utbygging av vindkraft faktisk et betydelig produksjonsområde for en rekke ulike virksomheter i byggenæringen. Fra å være et marginalt segment – har nå dette endret seg til å bli et satsingsområde både for leverandører, rådgivere og entreprenører. Når det gjelder selve vindturbinene er det i hovedsak de utenlandske leverandørene som dominerer markedet – men innen utbygging av veier og annen infrastruktur i tilknytning til utbyggingen – og ikke minst i forbindelse med gjennomføring av grunnarbeider og arbeid rundt turbinfundamentet – er det er rekke både lokale og nasjonale virksomheter som kan hente betydelig oppdrag.

Det er slik at utbygging av vindparker som oftest skjer i områder med noe begrenset tilkomst – ofte langt borte fra annen bebyggelse. Det gjør at det må gjennomføres til dels betydelige infrastrukturinvesteringer før man kan starte arbeidet med selve vindturbinene. Dette er oppdrag som er som skapt for både store og mellomstore – samt i enkelte tilfeller, mindre selskaper.

Det pågår for tiden en flere ulike vindkraftutbygginger i Norge. Den klart største utbyggingen finner vi gjennom realiseringen av Fosen Vind på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord, Her skal man bygge ut seks vindparker som til sammen skal produsere 1.000 MW – og her skal det investeres for hele 11 milliarder kroner. Dette vil selvsagt også medføre mange store og små oppdrag for selskaper i byggenæringen. Her har man allerede kommet godt i gang med flere større oppdrag – ikke minst innen utbygging av den nødvendige infrastruktur. Mange flere jobber vil komme til etter hvert. Torsdag sikret Peab seg et oppdrag til rundt 200 millioner kroner for anleggsarbeidene på den tredje av seks vindparker i prosjektet.

Utbyggingen av vindkraft er fortsatt bare i startgropa i Norge. Vi har noen parker, men ikke mange, selv om våre naturgitte forhold burde ligge meget godt til rette for utbygging av nettopp vindkraft. Noe av årsaken til at vi ikke er kommet så langt som enkelte andre land, skyldes selvsagt at vi allerede et meget godt forsynt med ren energi gjennom vannkraftproduksjon rundt om i hele landet. Dette har gjennom generasjoner sikret både ren energi og økonomiske ressurser til landet vårt.

Vindkraft har tidligere heller ikke stått for den mest effektive formen for energiproduksjon. Med stadig bedre teknologiske løsninger vil dette endre seg – og vinden vil etter hvert kunne skape stadig mer energi. Hvor effektive vindturbinene fremover kommer til å bli er ikke godt å si – men utviklingen kommer selvsagt til å gi enda bedre muligheter også for ren energi produsert av vind. Det er også naturligvis slik at det er få som ønsker store vindparker i nærheten eller i sine friluftsområder. Det pynter ikke opp i flott naturlandskap og har ulemper også innen støy. Det virker som om vindkraft er noe mange ønsker – men ingen vil ha i nærheten av seg eller sine rekreasjonsområder. Fremover vil vi nok likevel kunne oppleve at antall parker vil stige – så får vi se hvor utbredt behovet vil bli og lysten til å gjennomføre slike investeringer vil være. Nå er strømprisen fortsatt relativt lav her hjemme – og vi kan i stor grad dekke behovet gjennom andre energikilder. Men dette vil endre seg. Ren strøm vi i årene fremover være en sterkt etterspurt vare over hele verden – og det vil dermed også kunne føre til en videre utbygging av vindkraft – i tillegg til andre energiformer.