OBOS tar rettslige skritt mot italiensk produsent etter baderomsproblemer i to borettslag i Kværnerbyen i Oslo. Foto: Trond Joelsen

Må rive tre år gamle prefabrikkerte bad - kan koste OBOS flere titalls millioner

OBOS tar rettslige skritt mot italiensk produsent etter baderomsproblemer i to borettslag i Kværnerbyen i Oslo. Badene fra 2014 må rives og bygges på nytt.

Det var Nettavisen som først meldte om beboerne i Peltonkvartalet og Franciskvartalet i Kværnerbyen i Oslo som må flytte ut på grunn av baderomsproblemer.

I 2014 sto 266 prefabrikkerte bad ferdig, men nå må de rives og bygges på nytt.

Årsaken til problemene skal ifølge OBOS være en konstruksjonsfeil. En stålramme brukt som forskaling i dusjhjørnet kan korrodere. Det kan føre til setningsskader og at fliser sprekker.

Kommunikasjonsdirektør i OBOS, Åge Pettersen.

– Vi har ikke alle findetaljene på plass, men det er riktig at det har vært problemer med badene på enkelte av leilighetene og fliser har sprukket opp. Undersøkelser viser at stålkonstruksjoner i dusjhjørnene ruster, og når de utvider seg, blir det setningsskader i leilighetene, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS til Byggeindustrien.

Kostbart

OBOS anslår at det vil koste flere titalls millioner kroner å rette opp baderomsfeilene. Den regningen mener de produsenten bør være med å ta.

– Den rettslige prosessen er allerede i gang, bekrefter Pettersen.

– Målet med å benytte prefabrikkerte bad er blant annet å kutte byggekostnader og byggetid. Vil denne saken ha noen påvirkning på bruken av prefabrikkerte baderomsmoduler i fremtiden?

– Vi har aldri opplevd noe sånt som dette, og vi vil ikke slutte med det på bakgrunn av en sak. Men det er jo en vekker, selv om vi mener vi har gjort det vi skal gjøre i forbindelse med dette prosjektet. Etter det vi vet, er det veldig mange som benytter baderommene til denne produsenten - også i Norge, sier Pettersen.

Må flytte ut

Arbeidet med å rive badene starter ifølge Nettavisen allerede i oktober. Det er beregnet tre uker per bad. Det vil ikke være mulig å bo i leilighetene mens utskiftningen pågår. Beboerne må flytte inn på hotell.

OBOS sin konsernsjef, Daniel K. Siraj tvitret torsdag med link til saken fra Nettavisen. Der skriver han følgende:

– Lønner seg å kjøpe av seriøse aktører - @Obos1 rydder opp etter seg når ting går galt!

Boligområdet i bydel Gamle Oslo er et av landets største boligprosjekter, og planleggingen har pågått i flere år. Peltonkvartalet og Franciskvartalet sto ferdig i henholdsvis 2. kvartal og 4. kvartal 2014.

Byggeindustrien har foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar fra Bathsystems.