Endelig kommer Fornebubanen

Man har snakket om en realisering av Fornebubanen i årevis, men endelig ser det nå faktisk ut til at den vil komme. Et joint venture mellom rådgiverne Multiconsult og Cowi signerte torsdag en avtale på flere hundre millioner kroner for ingeniørtjenester rundt prosjektet.

Planlegging av Fornebubanen har gått gjennom flere ulike faser og man har diskutert flere forskjellige varianter av en skinnegående kollektivløsning til og fra Fornebu. Dette var også satt som et premiss i forkant av utbyggingen av området etter nedleggelsen av flyplassen. Siste fly tok av fra Fornebu så langt tilbake som i oktober 1998 - så det er nå virkelig på høy tid at man kommer i gang med konkrete arbeider rundt utviklingen av banen til det enorme området med de mange mulighetene.

Fornebu har de senere årene virkelig lidd under mangelen på et godt kollektivtilbud. Bruk av buss og privatbil vil aldri kunne konkurrere med kapasiteten på en skinnegående løsning, og når det etter hvert begynner å bli så mange beboere og arbeidere som skal til og fra området flere ganger om dagen, blir det problemer med trafikken. Om ikke banen kommer på plass så raskt som mulig nå – vil den videre utviklingen av området stanse opp. Det vil selvsagt være meget uheldig både for de som har investert store summer i utbyggingen av Fornebu, de som kunne tenke seg å etablere seg i området – men kanskje aller mest for Oslo og Bærum som helhet. Fornebu er en avgjørende brikke i utviklingen av de to kommunene og denne delen av Akershus. Med den forventede befolkningsveksten i regionen, må man få en god utvikling på Fornebu.

Nå er vi nok ennå et stykke unna at spaden kan settes i jorda, men med rådgiverselskapene i boks vil man nå komme lenger enn noen gang tidligere. Utbyggerne er nå i ferd med å utarbeide et forprosjekt for Fornebubanen, som skal gjennom en ekstern kvalitetssikring neste år. Deretter skal alt ligge klart for en endelig finansiering. Forhåpentligvis vil det derfra gå slag i slag før man kan starte selve anleggsarbeidene.

Men det vil definitivt ikke bli en lett reise for utbyggerne, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. T-banen skal gå fra Majorstuen til Fornebu, en strekning på rundt 8,2 kilometer – i et tett befolket område. Store deler av banen vil gå i tunnel. Det vil bli meget krevende og man vil støte på en rekke utfordringer underveis, så det er viktig å knytte til seg de riktige firmaene og samarbeidspartnere for å sikre en god planlegging og gjennomføring. Hvor mye dette vil koste kjenner vi ennå ikke de eksakte tallene på – men det vil ikke bli billig.

Så er det også viktig å huske på at dette slett ikke bare er baneprosjekt - men det er i aller høyeste grad også et byutviklingsprosjekt. Det bør gi muligheter for en fortetting langs hele traseen – i tillegg til å sikre en videre utbygging av Fornebu. Det er mange som ser frem til at man kan ta den første banen til Fornebu – det er tross alt ikke dagligdags at det bygges nye T-banestrekninger i landet av dette formatet.