Esben Jonsson

Elefanten i regjeringskvartalet

Hva er i ferd med å skje? Først ville man rive høyblokken for ikke å bygge for høyt. Så skulle den bli lavere som den opprinnelig var. Nå skal det bygges på med mange etasjer. Regjeringen krever at alle byråkrater samles. Det er det ikke plass til. Derfor skal det bygges en diger mur mot Youngstorget som synes å ha mistet sin betydning.    

Dr. ing. Esben Jonsson

Spesialrådgiver og spesialist i uavhengig kontroll. Omfattende erfaring fra prosjektering og utførelse. Tidligere forsker på Byggforsk i 15 år. Videreutdannelse i kvalitetssikring.

Området hadde en gang sjarm og muligheter som man kunne bygget videre på. Regjeringen ville den gangen noe annet som også i dag kritiseres. Men vi hadde en arkitekt som var seg selv med sterke meninger. Erling Viksjø tegnet et bygg i naturbetong med et klart uttrykk og som sammen med Y-blokken og Picassos unike kunst danner en tidstypisk helhet. Høyblokken er høy, men ikke for høy som Viksjø tegnet den.

Politisk arkitektur skaper elefanter
Hva er det vi nå får? Vi får bekreftet den økende makt våre politikkere har fått og at avstanden til byens borgere er blitt større. Selv om man prøver å gi inntrykk av det motsatte. Vi får et regjeringskvartal med en enorm vegg mot Youngstorget, en visuelt ødeleggende påbygging av høyblokken, en feilaktig riving av Y-blokken og utestenging av parkområdet mellom Trefoldighetskirken og Svenska Kyrkan. Dette er tragisk og kan aldri skape det byrom og den trivsel som Oslo fortjener og trenger.

Hvor i all verden er arkitektstanden?
Hvor er kreativitet, fantasi og hensynet til byens brukere? Dette er nær en kopi av slik Statsbygg vil ha det i sin “reguleringsplan” som jeg oppfatter mer som en “kommandoplan” for arkitektonisk utforming. Ironisk nok tar planen neppe tilstrekkelig hensyn til kvartalets sikkerhet som jo skulle ha største prioritet.

Hva skal byggeprosjektet koste?
Det forvokste byggverk er arkitektonisk og byplanmessig et fremmedelement i Oslo. Men ikke bare det. Vi må stille spørsmål ved kostnadene, den byråkratiske konsentrasjon og sikkerheten. Det er våre skattepenger som skal brukes. Oljepengene trenger vi til andre ting. Det blir et pengesluk av dimensjoner og ingen vet prisen. Kostnaden til Stortingets rehabilitering av gamle kontorlokaler i Oslo og nedkjøringen til garasjeanlegget er nok bare ”blåbær” i forhold til hva det nye regjeringskvartalet vil koste! Her aner vi enorme kostnadsoverskridelser og fremtidige politiske “slosskamper”.

Elefanten må ut av regjeringskvartalet
Den enorme byråkratitue står ikke i forhold til det by og land trenger. Vi må finne andre løsninger som krever mindre plass i regjeringskvartalet. UD kan med fordel bli værende ved 7. juni plassen. Andre departementer eller deler av det kan være utenfor ”kvartalet”. Alt må ikke samles der. Vi skal heller ikke fremelske elefantarkitektur eller enorme byråkratituer. I så fall er regjeringen på kollisjonskurs med sitt eget folk.

Sikring av alt på ett sted gir festningsbygg
En viss spredning av kontorer og byråkrater kan sikre oss mot en terroraksjon med katastrofale følger. Men hvis alt samles på ett sted, og vi samtidig prioriterer sikkerhet som vi må, så får vi et festningsbygg som blir en riktig stygg elefant som ingen vil ha.