Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sanner vil ha seriøsitetsregisteret på plass i 2018

Dag Terje Andersen (Ap) etterlyste fortgang i arbeidet med å få på plass et seriøsitetsregister for byggenæringen. Kommunal- og moderniseringsministeren tar sikte på å ha det på plass 1. januar 2018.

Det kom fra i Spørretimen på Stortinget i forrige uke.

Byggeindustrien fortalte om regjeringens planer om å opprette et seriøsitetsregister for bygg- og anleggsbedrifter i november i fjor.

Ordningen skal etter planen inn som en del av den sentrale godkjenningen.

– Regjeringen har brukt alt for lang tid på denne saken. Vi har gjentatte ganger tatt opp dette i Stortinget, sa Dag Terje Andersen (Ap) nylig til Byggeindustrien.

Tar sikte på 1. januar 2018

I Stortingets spørretime ba han statsråden redegjøre for  status.

– Seriøsitetsregisteret er et virkemiddel jeg i november 2016 besluttet å innføre. Registeret skal først og fremst være en lavterskelordning for foretak, der underleverandører og foretak i ROT-markedet gis mulighet til å vise at de er seriøse. Vi arbeider nå sammen med Direktoratet for byggkvalitet for å meisle ut hvordan registeret bør innrettes. Det legges opp til at registeret vil være i drift fra 1. januar 2018, svarte statsråd Jan Tore Sanner (H) på spørsmålet fra Dag Terje Andersen.

Først elektronisk tilgjengelig materiale

Han sa samtidig at det blir lagt opp til en høring av forskrifter knyttet til ordningen.

– Det er flere ting som er viktig for meg når vi skal opprette et slikt register. Det er avgjørende å ikke skape mer byråkrati. Det er samtidig viktig at registeret har troverdighet. Derfor er det prinsipielle utgangspunktet at det i første omgang kun tas inn opplysninger som er elektronisk tilgjengelig og verifiserbare. Dette vil innebære at seriøsitetsregisteret vil inneholde opplysninger om foretakene fra Brønnøysundregistrene og om skatte- og avgiftsbetaling fra Skattedirektoratet. På lengre sikt, når mer informasjon er elektronisk tilgjengelig, kan det være aktuelt å utvide med andre opplysninger, for eksempel om kvalifikasjoner, HMS-krav, opplæringsbedrift og andre tiltak, svarte Sanner og la til: 

– Jeg vil presisere at dette vil bli et seriøsitetsregister og ikke bare et foretaksregister. Opplysninger om foretakenes lovlydighet vil gi oppdragsgiverne anledning til å føle seg tryggere på foretakenes seriøsitet.