Dataalderen inntar gravemaskinene

Ulike IT-systemer er i ferd med å bli en stadig viktigere del av byggenæringen.

Frode Solem, adm.dir, i Powel Construction.

Nå er Trondheimsfirmaet Powel Construction i gang med å markedsføre et nytt produkt som de kaller Gemini Connected, og som er en videreføring av selskapets merkevare, Gemini.

I løpet av denne våren har selskapet besøkt kunder i flere norske byer, og presentert det nye produktet gjennom sitt roadshow. Torsdag hadde turen kommet til Trondheim der en rekke representanter for bygg- og anleggsnæringen hadde møtt opp.

Det nye produktet kalles en skybasert samarbeidsplattform for planlegging og utføring av bygg- og anleggsprosjekter via en sentral server. Gjennom Gemini Connected har Powel Construction utviklet et dataverktøy som skal gjøre det mulig å samle flest mulig data innenfor et byggeprosjekt i et felles program som alle aktører i byggeprosjektet kan ha tilgang til, fra planleggingsfasen til ferdig produkt. Programmet skal være tilgjengelig for alle aktører, fra ingeniører og planleggere til den enkelte operatør ute i felten.

Toveis system
- Vi har prøvd å utvikle et dynamisk datasystem som går begge veier i et bygg- og anleggsprosjekt. Gravemaskinoperatøren skal fra sin plass kunne innhente all relevant informasjon om den jobben vedkommende skal gjøre. På samme vis kan maskinoperatøren sende inn sin informasjon om det arbeidet som gjøres. Ikke minst er det viktig hvis det inntreffer utilsiktede hendelser som det er viktig å få løst der og da, sier administrerende direktør Frode Solem i Powel Construction til Byggeindustrien.

Han tror deres nye dataprogram vil kunne forhindre og oppklare mange av de uventede hendelser og potensielle konflikter som i større og mindre grad nesten alltid inntreffer på en byggeplass.

- Det har vært viktig for oss å tilby et dataprogram som er to-veis, og som alle aktører har tilgang til, understreker han.

Gemini Connected skal inneholde mest mulig om et bygge- og anleggsprosjekt, fra utstedelse av målebrev til ferdig produkt. Der kan de ulike aktører innhente den informasjonen de trenger for sitt oppdrag. På samme vis kan de legge inn ny informasjon. Ikke minst er dette viktig når det skjer forandringer i prosjektet i forhold til oppsatte planer. Programmet er utviklet i samarbeid med datagiganten Microsoft.

Pilot gjennomført
Gemini Connected har vært prøvd ut en god stund som et pilotprosjekt hos enkelte aktører som entreprenørselskapet Hæhre og sunnmørsfirmaet Aurstad AS. Programmet har også vært brukt – og er i bruk – under byggingen av ny E6 forbi Mo i Rana. Nå skal det markedsføres for fullt.

Solem understreker at dette IT-programmet også er fullt mulig å bruke også for de mindre entreprenørselskapene, småbedrifter som ikke har så sterk kompetanse på IT-siden fra før.

- Bruk av IT-systemer i bygge- og anleggsnæringen har så langt vært noe undervurdert i bransjen. Det har helst dreid som om kjøp og bruk og store og dyre maskiner. Vi tror at næringen, det være seg entreprenørene som byggherrer og prosjekteringsselskaper, har mye å hente på dette feltet, sier Frode Solem.

Powel Construction ble etablert som et eget datterselskap og aksjeselskap heleid av Powel AS for fire år siden. Selskapet har nå en omsetning på 60 millioner kroner i året. Det har en årlig vekst på ikke mindre enn 20 prosent, ifølge Frode Solem, og er dermed det raskest voksende delselskapet i Powelgruppen. De fleste store entreprenørselskaper og byggherrer bruker i dag selskapets Geminiprodukter med Statens vegvesen som den største kunden.

Powel ble etablert i 1996 da deler av Sintef-selskapet, Energiforsyningens Forskningsinstitutt (EFI) ble skilt ut som eget selskap. El og energi er fortsatt det dominerende produktet. Selskapet har 460 ansatte og kontorer i sju land. I fjor hadde Powel en omsetning på 600 millioner kroner.