Foto: Jernbaneverket / Øystein Grue

Fikk ikke lagre betongelementer for Follobanen – krever millionerstatning av kommunen

Røssedal Bygg fikk ikke lagre betongelementer på sin egen tomt for Follobane-entrepenør. Nå har Røssedal Bygg sendt et krav på over tre millioner kroner til Oslo kommune.

Det kommer frem i et brev sendt fra Røssedal Bygg AS advokater i Ro Sommernes Advokatfirma til kommunen.

Røssedal Bygg hadde inngått avtale med entreprenøren Acciona Ghella om midleritidig lagring av 1.000 betongelementer på tomten Enebakkveien 310-312, men søknaden ble avslått av kommunen med bakgrunn i at det ville føre til vesentlig ulempe for omgivelsene.

Saken ble klaget inn til Fylkesmannen, som ga Røssedal Bygg medhold.

Fylkesmannen mener Oslo kommune har tolket lovteksten feil, og peker på at det er selve plasseringen av betongelementene som ikke må medføre vesentlig ulempe for omgivelsene – altså ikke transporten av betongelementene.

Krever 3.080.000 millioner

Røssedal Bygg, som hadde inngått en leieavtale på minimum ett år verdt 3,5 millioner kroner, hevder de har hatt et økonomisk tap på 3.080.000 kroner på grunn av kommunens vedtak.

Det tapet krever de at kommunen dekker.

- I likhet med Røssedal Bygg AS, deler Fylkesmannen forundringen over at selskapet nektes en utnyttelse av tomten, i tråd med gjeldende regulering, når tungstransport ikke synes å være noe problem for øvrige industriaktører i området. Særlig gjelder dette når aktiviteten som skal gjennomføres i forbindelse med den midlertidige lagringen nettopp er midlertidig og har et begrenset omfang, skriver advokat Niels Kristian Axelsen fra Ro Sommernes Advokatfirma i brevet til kommunen.

- Den usaklige forskjellsbehandlingen er uaktsom av kommunen, og må medføre ansvar, hevder han videre og krever at beløpet på over tre millioner skal være betalt på Røssedal Byggs konto innen 14 dager.

Kommunen vil ikke betale

Det kommer ikke til å skje, ifølge enhetsleder Jon Erik Reite Bang i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

- Vi ser at kravet har kommet, men vil ikke betale det beløpet de har bedt om. Vi mener vi har gjort en forsvarlig saksbehandling, sier Bang til Byggeindustrien.

- Og da er det sannsynlig at denne saken ender opp i rettsapparatet til slutt?

- Det er noe Røssedal Bygg må ta stilling til, sier Bang.

Avventer skriftlig svar

Advokat Niels Kristian Axelsen i Ro Sommernes. Foto: rosom.no

Advokat Niels Kristian Axelsen sier til Byggeindustrien at de ikke ønsker å kommentere Bangs utsagn før de har fått et skriftlig svar i hende fra kommunen.

- Vi forholder oss til den argumentasjonen kommunen kommer med skriftlig, og før vi har det, ønsker vi ikke å kommentere saken og veien videre, sier han til Byggeindustrien.