Håkon Brydalseggen (89) har satt opp denne dobbeltgarasjen med bod på Tynset. Snart skal han begynne med eneboligen.

Håkon Brydalseggen (89) bygger selv ny enebolig

89 år gamle Håkon Brydalseggen er i så god form at han står ansvarlig for husbyggingen selv.

Håkon Brydalseggen skrur inn de siste skruene før takplatene legges på garasjen.

Vi møter Brydalseggen på byggeplassen på Tynset i Hedmark. 89-åringen går med lette skritt på gårdsplassen, selv om det er isete på bakken. Han klatrer opp stigen til stillaset inntil garasjen og fester de siste lektene på taket. Tid for legging av takplater. Han er snart ferdig med det utvendige arbeidet på sin dobbeltgarasje med bod. Og alt er støpt og tilrettelagt for å begynne med snekkerarbeidet på bolighuset på tomta.

– Hvordan opplever du å arbeide med husbygging som 89-åring?

– Jeg er ingen topp arbeidskar lenger. Jeg er litt flau overfor de yngre, når de ser at jeg ikke greier å gjøre så mye som dem. Jeg arbeider saktere. Og jeg er ikke så sterk som jeg har vært, det er stor forskjell, sier Brydalseggen.

Men han er i så god form at han står ansvarlig for husbyggingen selv.

Dyrt
– Alt er så dyrt nå for tiden. Det blir fort mange tusen kroner når du handler byggevarer. Jeg forsøker å få ned prisen, sier han.

Materialene til forskaling har han rengjort og brukt om igjen som takstoler i garasjen.

– Hvordan har du bygd garasjen?

– En gravmaskin gravde ut masse fra tomta, så kjørte vi på seks lass sand for å få stabil grunn. En gravemaskin fra nabotomta kom og jevnet utover sanda gratis for meg. Her er det støpt plate og ringmur. Bygget er i reisverk, med liggende panel utvendig, forteller han.

Håkon Brydalseggen har superlang erfaring fra arbeidslivet.

– Jeg begynte å arbeide som 14-åring. Da var jeg med og brente kull i Brydalen i Tynset under krigen, kull som vi solgte. Vinteren etter arbeidet jeg på en gård med vedhogging, og i stallen, for 15 kroner måneden.

Etter hvert stiftet han familie og bygde opp et gårdsbruk. Og siden den gang har han satt opp flere bolighus, hytter og utført mye annet snekkerarbeid.

Tid for å slå inn spiker på gamlemåten for Håkon Brydalseggen (89).

Utrolig
Det er historisk sus over det første huset han var med å bygge i sin ungdom, i en annen tid, nesten ikke til å tro for den som ikke har opplevd det.

– Vi gravde hull til kjelleren med spader, jeg og broren min. Og vi kjørte grus med hest og blandet sand og sement for hånd. Huset bygde vi med tømmer som vi hentet fra skogen i nærheten av gården, minnes han.

Og et fjøs hos naboen ble bygd med reisverk. Materialene sagde de på ei sag som ble drevet av et vasshjul nede i en bekk.

Håkon Brydalseggen har fantastisk god helse, og slik har det vært hele livet.

– Jeg har ikke røykt siden 1947, da jeg satset på skigåing. En kamerat fortalte meg at jeg ikke måtte røyke og ikke drikke sterkt brennevin. Kanskje er kostholdet mitt litt inspirert av muslimene, ved at jeg kutter ut å spise en dag omtrent annenhver uke, før jeg igjen spiser normalt. Et bra opplegg for meg, mener han.

– Hvordan holder du deg frisk ellers?

– Jeg arbeider ute hele dagen. Det er ingenting som er så bra som frisk luft, frisk luft er som medisin for meg.

Håkon Brydalseggen står opp klokka 06.00 om morgenen, spiser frokost og smører en matpakke. Arbeidsdagen starter hjemme klokka 8.00 med forberedelser til husbyggingen. 8.30 er han på byggeplassen, og der arbeider han svært lange dager, helt fram til klokka seks-syv om kvelden, flere timer etter at hans hjelpemann har reist hjem etter normal arbeidsdag.

– Når jeg har spist middag, sovner jeg godt i lenestolen hjemme, sier Brydalseggen.

Kveldene bruker han gjerne til å male dører han skal ha i sitt hus eller se sport på TV.

Og snart skal Håkon Brydalseggen begynne å snekkere bolighuset, en enebolig i halvannen etasje. Huset skal stå ferdig i løpet av 2017, året Håkon Brydalseggen fyller 90 år.