- Byggenæringen er en reisende næring og vi ser på utviklingen i saken med største alvor, sier BNL-sjef Jon Sandnes

Norsk Industri truer regjeringen med erstatningssak i reise-, kost og losji-tvist - Sandnes: Frykter store konsekvenser for byggenæringen

I VG torsdag truer Norsk Industri regjeringen med erstatningssak i reise-, kost og losji-saken. Om regjeringen skulle følge ESAs krav om å kutte kravet om at arbeidsgiver betaler reise, kost og losji for utstasjonerte EØS-arbeidere, vil dette kunne få vidtgående konsekvenser for byggenæringen.

I oktober ble det kjent at EFTAs overvåkingsorgan ESA åpner sak mot Norge for å få slutt på kravet om at arbeidsgiver betaler reise, kost og losji for utstasjonerte EØS-arbeidere i enkelte bransjer – deriblant innen industrien og byggenæringen.

ESA mener reglene i verftsindustrien, på byggeplasser og i renholdsbransjen bryter med EØS-avtalen og hindrer fri flyt av tjenester – og regjeringen fikk to måneder på seg til å svare.

Regjeringen har foreløpig ikke sendt sitt svar og i torsdagens VG gikk Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen knallhardt ut mot regjeringen, og truer med rettsak om de ikke føyer seg for kravene fra ESA.

Langvarig sak
Det var NHO, med Norsk Industri i førersetet, som i 2013 ba ESA se på lovligheten av de norske reglene, etter at Høyesterett kom til at allmenngjøringsforskriften i verftsindustrien var i overensstemmelse med EØS-avtalen.

I et brev, som er referert i VG, ber administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri arbeidsminister Anniken Hauglie regjeringen bekrefte at de vil imøtekomme ESA, som mener at Norge ikke kan kreve at norske bedrifter må betale reise-, kost og losjiutgiftene til utenlandske arbeidstagere i Norge.

Byggenæringen som en stor reisende næring vil vi bli bli hardt rammet om regjeringen skulle gi etter for kravene fra ESA. BNL-sjef Jon Sandnes er derfor lite fornøyd med hvordan denne saken har utviklet seg.

– Da byggenæringen ble dratt inn i verftsaken i brevet fra ESA, så var vi som næring nødt til å engasjere oss tungt i denne saken. Kostnader til reise og kost og losji er en reell størrelse for byggenæringen, og et meget betydelig element i det totale kostnadsbildet. Byggenæringen er bygget opp slik at arbeiderne flytter seg fra byggeplass til byggeplass, og når man flytter folk med behov for overnatting rundt om på byggeplassene, er kostandene store, sier Sandnes til Byggeindustrien.

Han ønsker ikke å utdype torsdagens utspill i VG fra Norsk Industri.

– Norsk Industri får svare for sine egne utspill, men vi kan slå fast at konsekvensen rundt et ESA-vedtak vil ha mye større konsekvenser for byggenæringen enn industrien, slår Sandnes fast.

– De norske kan ikke ha en ulempe
Han peker på at slik situasjonen er i dag, så har de utenlandske virksomhetene en konkurransefordel i forhold til de lokale.

– Vårt standpunkt har ikke bakgrunn i proteksjonisme – men vi opplever ulik konkurranse med ulike kostnadskalkyler. God konkurranse er en foutsetning, men den må skje på like vilkår, sier Sandnes.

Han viser til at EU nå jobber intensivt med problemstillingen om at man skal ha «lik lønn for samme arbeid på samme sted».

– Dette skjer fordi vi i land etter land ser at man ikke kan leve med at den lokale arbeidskraften har en konkurranseulempe, legger Sandnes til.

Byggenæringen var i utgangspunktet ikke en del av problematikken da NHO og Norsk Industri ba ESA om å se på denne saken – men ESA valgte å dra inn bygg også.

– Dermed har andre hatt god tid til å se på dette, mens vi fikk dette i fanget i slutten av oktober. Vi er nå i gang med en prosess der vi ser på problematikken og mulige løsninger, men dette er arbeid som vil ta noe tid – og som ikke minst må gjøres grundig – og dette blir nå gjennomført sammen med fagbevegelsen og myndighetene. Vi håper derfor regjeringen kan sende signaler til Europa om at vi trenger mer tid, sier Sandnes.

Synspunkter klare til neste hovedoppgjør

Han peker på at de vil kunne ha sine synspunkter klare til neste hovedoppgjør.

– Det viktigste for oss er å få frem det faktum at vi er en reisende næring, og at vi ser på utviklingen i saken med største alvor, sier Sandnes

– Vi er ikke en næring som er proteksjonistisk og som kun tenker på seg selv. Byggenæringen skal utvikle samfunnet gjennom det å levere komplekse bygg som krever spesialkompetanse, samt at vi skal utvikle avansert infrastruktur til krevende kunder. Vi er samtidig en evighetsbransje som trenger dyktige fagarbeidere og en god langsiktig rekruttering. Derfor ønsker vi et organisert arbeidsliv, med gode tariffavtaler i bunn. Vi ser at dette er noe kundene etterspør, ikke minst de tunge offentlige kundene - men også de store private kundene. Derfor er denne saken så viktig for oss, påpeker Sandnes.