Erik Osmundsen, konsernsjef i Norsk Gjenvinning, mener sirkulærøkonomi er løsningen på fremtidens ressursproblem. (Foto: Robert McPherson/NHO)

- Avfall er ressurser på avveie

- Verden har et råvareproblem: Vi har snart brukt opp flere nødvendige naturressurser. Derfor må vi bruke ressursene om og om igjen, sier Erik Osmundsen. 

- Det er dette vi kaller sirkulær økonomi, forklarer Osmundsen.

Han er konsernsjef i Norsk Gjenvinning, Norges største gjenvinningsbedrift. Han er også en av foredragsholderne under NHOs Årskonferanse 5. januar.

Osmundsen mener sirkulærøkonomi er fremtidens løsning på verdens ressursproblem.

- I en normal mobiltelefon er det for eksempel 40-50 forskjellige metaller. Mange av de vil vi gå tom for i løpet av 15-20 år, sier han.

- Allerede i dag sikrer vår bransje gjenvinning av viktige ressurser, og har en sentral rolle i sirkulærøkonomien. Fremtidens gjenvinningsindustri vil i enda større grad samarbeide med andre bransjer og aktører om å finne bærekraftige løsninger som sikrer at ressursene i avfallet ivaretas optimalt.

Sirkulærøkonomi i praksis
Et eksempel på sirkulærøkonomi i praksis er Norsk Gjenvinnings samarbeid med isolasjonsprodusenten Glava. Glass er den viktigste råvaren til Glavas produksjon av isolasjonsmateriale. Tidligere importerte Glava glass fra Europa, mens Norsk Gjenvinning eksporterte glass i rammer til forbrenning i Finland. Nå har Norsk Gjenvinning satt opp en løsning for glassknusing på sitt anlegg i Fredrikstad. Her blir glasset knust før det brukes som råvare i Glavas produksjon. Råvarene fra Norsk Gjenvinning tilsvarer cirka en tredjedel av Glavas glassbehov, og erstatter Glavas import av glass og forbruk av jomfruelige råvarer som sand, dolomitt, kalk og soda.

- Effektive markeder er avgjørende
Ifølge Osmundsen handler sirkulærøkonomi om å la markedet sikre mindre avfall, mer gjenbruk og økt bruk av sekundære råvarer i produksjonen av nye varer. Kort sagt er det nye forretningsmodeller som fører til gjenbruk, ombruk og reparasjon av råvarer i omløp.

- Effektive markeder er nøkkelen til å få sirkulærøkonomien til å fungere, sier Osmundsen.

- Det er viktig at vi ikke tenker Norge isolert. Ressursproblemet er globalt, vi må se på muligheter og løsninger som går over landegrenser for å få skala. Vi må ha rammebetingelser som gjør at markedet for salg av sekundære råvarer fungerer like effektivt som for andre råvarer, påpeker han.

Produkter som varer lenger
- Sirkulærøkonomi er et alternativ til den tradisjonelle lineære «bruk-kast»-modellen hvor råvarer går tapt, fortsetter Osmundsen.

- Morgendagens produkter må i større grad være designet for gjenbruk og gjenvinning. For forbrukere vil det innebære nye produkter som varer lenger, som enklere kan brukes om igjen eller gjenvinnes og i tillegg at de sparer penger.