Høyesterett. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Høyesterett avviste tomtefestesak på Hvaler

Et ektepar fra Hvaler mener Staten krenket deres eiendomsrett ved å nekte dem å ta høyere festeavgift på flere hyttetomter. Et flertall i Høyesterett avviste fredag å behandle kravet, mens mindretallet mente ekteparet har vært utsatt for en krenkelse.

Ekteparet Jorunn og Einar Hegdahl fra Kjerringholmen på Hvaler tapte i 2006 en sak i Høyesterett om å få lov til å regulere den årlige festeavgiften på en hyttetomt i henhold til tomtens markedsverdi.

Etter at en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2012 slo fast at tomtefesteloven i Norge gir for store fordeler til festerne framfor grunneierne, har ekteparet saksøke staten for å ha krenket deres eiendomsrett.

Fredag kom Høyesterett i storkammer med sin kjennelse i saken. Et flertall på åtte dommere avviste søksmålet fordi de mente det innebar en lovstridig omkamp av 2006-dommen. De oppløste med samme begrunnelse de tidligere dommene fra tingretten og lagmannsretten, der Staten hadde vunnet fram.

Et mindretall på to dommeren mente Høyesterett burde behandle saken fordi den knyttet seg til statens ansvar og dermed ikke var en omkamp av 2206-dommen. De argumenterte også for at ekteparets eiendomsrett hadde vært utsatte for en krenkelse.