Et budsjett næringen kan være fornøyd med

Etterdønningene etter torsdagens budsjettfremleggelse begynner nå å roe seg noe ned - men regjeringen har ikke gjort det videre lett for seg om de forventer støtte fra Venstre og Krf.

Det var varslet tidenes grønneste budsjett – men det er nok langt fra grønt nok for Venstre, og Erna og co må nok jobbe hardt for å få gjennom dette forslaget. Men så må vi huske at det er nettopp det dette er, er forslag til statsbudsjett. Det vil komme endringer her om regjeringen fortsatt skal forbli blå.

Det som også er helt sikkert er at aktivitetsnivået i byggenæringen vil opprettholdes. Det er bevilget store summer både til bygg og anlegg. Det settes av 62,4 milliarder kroner til samferdsel i 2017 – av dette går 30,5 milliarder til Statens vegvesen og Statsbygg melder om rekordhøyt investeringsnivå. I tillegg har man satt av 650 millioner kroner i en tiltakspakke til rehabilitering og vedlikehold i kommuner på Sørlandet og Vestlandet. Det er derfor mye som er meget godt nytt for den norske byggenæringen – og et budsjett som vil stimulere til god aktivitet.

Samtidig er det verdt å merke seg bekymringsmeldingen fra BNL angående manglende føringer for bevilgningene som skal gjøres. Regjeringen har gått kraftig ut og sagt at dette skal være et budsjett som skal stimulere til aktivitet og nye arbeidsplasser. Da er det også viktig å se på hvordan disse pengene brukes. Man må legge til rette for at de statlige byggherrene sørger for at dette gir verdiskaping og økt sysselsetting – altså rett og slett hvordan man benytter mulighetene som gjelder innenfor reglene for offentlige anskaffelser.

Det er også flere andre positive elementer, som økning av flomsikringsmidler, mer satsing på fagskolene og at de reverser kutt i pendlerfradraget for å nevne noe.

Ved fremleggelsen av alle budsjettet står selvsagt både opposisjonen og organisasjonene i kø for å fortelle hva som mangler og hva som ikke inngår, noe som også er av deres viktige oppgaver. For det vil alltid være ting å sette fingeren på. For oss i byggenæringen er det da verdt å merke seg at det ikke settes av nok ressurser til bekjempelse av arbeidslivskriminaliteten – og dette er det helt avgjørende at regjeringen ser på med nye øyne. Nå settes på mange måter dette arbeidet faktisk tilbake ved at Arbeidstilsynet svekkes. Dette har også sterk innvirkning på sysselsettingen i næringen vår. Mange i næringen trodde vel nesten ikke hva de så når dette kom frem. Er det et tilsyn som trenger alle de midler de kan få, så er det nettopp Arbeidstilsynet. Dessuten satses det ikke nok på lærlingene gjennom økt lærlingetilskudd, og de lanserer ikke noe planer for et bedre energieffektiviseringsarbeidet.

Nå må vi huske at dette er noe det skal forhandles mye om. Det er nå dragkampen mellom regjeringen og støttepartiene starter. Og har budsjettsamtalene vært tøffe tidligere, blir de enda tøffere nå. Det er ikke utelukket at regjeringen må kaste kortene i løpet av denne perioden - det kommer helt an på hvor sterkt regjeringen står på forslaget de har lagt frem - og hvor grønt de klarer å vinkle endringene.