Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens forening. Arkivfoto

Byggevareindustrien tar nye grep for å kutte miljøutslipp

I et byggs samlede utslippsregnskap veier byggevarene mer og mer. – Derfor skjerper byggevareindustrien seg ytterligere for å kutte utslipp, sier adm. dir. Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens forening.

Han oppfordrer entreprenører og byggherrer til å etterleve fastsatte miljøkrav.

Et viktig grep er å kunne benytte miljødata direkte fra miljødeklarasjoner, såkalte EPDer, inn i Bygningsinformasjonsmodeller (BIM), som er det elektroniske planleggingsverktøyet byggenæringen mer og mer benytter.

Byggevareindustriens forening har sammen med Standard Norge og sentrale BIM- og EPD-eksperter startet et prosjekt med dette for øyet. Da kan det bli lettere å skille miljøprodukter fra ikke–miljøprodukter.

– Dette er svært viktig, fordi man må være varsom med å sammenligne byggevarer direkte, og i mange tilfeller må man foreta sammenligningen på bygningsnivå. Det er både omfattende og tidkrevende. Vårt prosjekt vil kunne forenkle slike vurderinger vesentlig, sier Skarholt i en melding.

Miljødokumentasjon gir reduserte utslipp

– Gjennom flere prosjekter med ambisiøse klimakrav stilles det nå utslippskrav til byggematerialene, opplyser Skarholt.

Mange produsenter dokumenterer derfor sine miljøbelastninger først og fremst gjennom miljødeklarasjoner, dvs. EPDer. Slik dokumentasjon er basert på internasjonale standarder, den er livsløpsbasert og verifiseres av 3. part, og klimapåvirkningene oppgis slik at dataene kan brukes til ulike formål.

Å utarbeide spesifikke EPDer gjør det mulig å kunne sammenligne og konkurrere med tilsvarende produkter fra andre produsenter: – Slik konkurranse bidrar dermed til å redusere utslippene. Det kommer hele byggenæringen til gode. Her ser man også at europeiske produsenter følger etter, og det medfører ytterligere konkurranse og mer miljøeffektive produkter, fastslår Skarholt.

Følg opp fastsatte krav

Det er ikke minst viktig at entreprenør og byggherre følger opp fastsatte krav. – Kravene må ikke, understreker adm. dir Skarholt, legges til side når tidspress og økonomi presser på og man fristes til å velge produkter som ikke tilfredsstiller de angitte miljøkravene. Slik håndtering undergraver intensjonene med lik konkurranse for å fremme behovet for reduserte utslipp.