Thorbjørn Jensen, styreleder i SEF - Stillasentreprenørenes Forening

- SEF er et kvalitetstegn

Styreleder Thorbjørn Jensen i Stillasentreprenørenes Forening (SEF) sier bransjeforeningen har blitt en merkevare og et kvalitetstegn som stadig lokker til seg nye medlemsbedrifter.  

De siste årene har SEF opplevd en god utvikling i antallet medlemsbedrifter og per dags dato er 40 selskaper, som jobber mot både bygg og anlegg og olje og gass, SEF-medlemmer. Jensen tror bransjeforeningens seriøsitetsfokus er en viktig årsak til at stadig flere stillassentreprenører velger å bli medlemmer.

– Det finnes fortsatt mange useriøse aktører som ikke forholder seg like mye til gjeldende regelverk. De som kan skilte med SEF-logoen er en del av noe seriøst og dette er viktig for både bedriftene og for stadig flere kunder, hevder Jensen.

Fagtilhørighet

Ifølge styrelederen har SEF fått mye ros for sitt fokus på bekjempelse av arbeidslivskriminalitet, og bransjeforeningen har gjort seg bemerket gjennom arbeidet med ny stillasforskrift og ny stillasstandard, som SEF har gjort i tett samarbeid med Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet.

– Det å være medlem av SEF betyr at man har en fagtilhørighet, i tillegg spiller bransjeforeningen en viktig rolle som erfaringsoverføringsarena der selskapene kan hente inn råd og synspunkter på ulike problemstillinger. Dette er verdifullt, sier Jensen.

Deler HMS-erfaringer

Han trekker frem HMS-erfaringsplattformen som KIS og SEF har etablert for medlemsbedriftene. Det er opprettet en plattform innen olje og gass, og en for bygg og anlegg. Førstnevnte er kommet lengst i dette arbeidet, og nå jobber SEF med å få til det samme for bygg- og anleggsmedlemmene.

– At konkurrerende selskaper kan drive erfaringsoverføring i HMS-saker er en viktig kvalitet ved foreningen, mener Jensen.

«Din partner i høyden»

4.- 5. oktober treffes stillasentreprenører, leverandører, produsenter og kunder til den 7. utgaven av Stillassdagene. Arrangementet, som har fått overskriften «SEF - din partner i høyden», er igjen lagt til Stavanger og nok en gang kan SEF by på et variert program tilpasset medlemmer fra både olje og gass og bygg og anlegg.

– De siste årene har vi hatt mye fokus på forskriftsarbeid, ny standard og lærebok. Vi følger opp dette i år også, men i tillegg kommer vi innpå en rekke andre aspekter, blant annet situasjonen i bransjen, kontraktsregimer, kvalitet, HMS og arbeidslivskriminalitet. Vi retter også søkelyset på hvordan SEF kan bli enda mer synlige, forteller Jensen.

Markedssituasjon

Thorbjørn Jensen, som til daglig er direktør for HR og ressurser i Kaefer Energy AS i Stavanger, konstaterer ikke overraskende at markedssituasjonen er ulik hos medlemsbedriftene.

– Det er vel nesten unødvendig å si at utsiktene og stemningen er bedre i bygg og anlegg enn i olje og gass. Medlemsbedriftene som driver innen olje og gass har jobbet med omstilling i to år og kaka disse aktørene kjemper om er kanskje redusert med 30 prosent. Det merkes selvsagt, avslutter han.