Advokat Kristin Avenstroup Haugen fra NCC, styreleder i Norsk Forening for Bygge- og Entrepriserett, og advokat i Selmer, Svein Sulland og Arkitektbedriftene og styremedlem i Norsk forening for bygge- og entrepriserett, Anette Søby Bakker under årets Holmsbu-seminar.

Holmsbu-seminaret: - Ikke lenger «gubbenes happening»

Interessen for det årlige entrepriserettsseminaret på Holmsbu har aldri vært større. Og stadig flere av deltakerne er kvinner.

- For fem år siden var det ikke like høy jenteandel på Holmsbu-seminaret som det vi ser i dag, så dette er et tegn på at jentene for alvor har meldt seg på, sier juridisk rådgiver hos Arkitektbedriftene og styremedlem i Norsk forening for bygge- og entrepriserett, Anette Søby Bakker.

Hun sitter i programkomiteen for det årlige entrepriserettsseminaret som blir arrangert på Holmsbu i Hurum torsdag og fredag.

Stadig større miljø

Over 220 deltakere er med på det smekkfulle fagseminaret som ble arrangert for første gang i 2003. Hovedmålsettingen har vært å samle et stadig større entrepriserettsmiljø.

- Miljøet har est veldig ut de siste årene, og vi ser egentlig at den esingen ikke har stoppetopp. Det har ført til større pågang og interesse rundt dette seminaret enn noen gang tidligere, sier styreleder i Norsk Forening for Bygge- og Entrepriserett, og advokat i Selmer, Svein Sulland.

I likhet med Bakker har han registrert at både seminaret og entrepriserettsmiljøet er blitt langt yngre og mindre mannsdominert de siste årene.

- Vi ser at andelen av kvinner innenfor entrepriserettsområdet følger proposjonalt utdanningen av jurister.

- På jusstudiene er vel prosentandelen rundt 70-30 i favør av jentene nå, og utviklingen har vært en bidragsyter til å løfte både det faglige nivået i, men også det sosiale miljøet, i bransjen, mener Sulland.

Han tror Holmsbu-seminaret tidligere har hatt rykte på seg for å være «gubbenes happening», men at arrangementet har vært gjennom en foryngelsesprosess de siste årene.

- Det var nok litt tungt og satt en periode, men foryngelse tar med seg foryngelse. Det har nok bidratt til at seminaret er mer populært enn noen gang før, sier Sulland.

- I tillegg har jo bransjen og entrepriseretten økt i takt med at du har fått langt mer detaljregulering, flere aktører og et langt større volum enn tidligere, legger han til.

- Mennene tar ordet

Men selv om kvinnene er blitt flere, så er det fortsatt i hovedsak menn som tar ordet i plenum. Det har også vært enklere å få mannlige foredragsholdere til å stille.

- Vi håper at jentene kaster seg på, og at de får litt mer selvtillit etter hvert. Men det er nok er et miljø der man ikke alltid tør å buse ut med det man har på hjertet. Det må få gå seg til, tror Bakker.

Sosialt og faglig

Advokat Kristin Avenstroup Haugen fra NCC har vært Holmsbu-deltaker i mange år, og mener seminaret på Holmsbu er blitt et viktig samlingssted for entrepriserettsmiljøet i Norge.

- Dette er det eneste seminaret som er relevant for oss som driver med entrepriserett og det pleier å være veldig bra faglig nivå. I tillegg er det veldig hyggelig sosialt, så det er opplagt at dette må vi være på, sier Avenstroup Haugen.