Miljøaktivister har gjennomført ulovlige aksjoner på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane for å protestere mot planlagt dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Aksjonene pågikk i tre uker i februar, men er nå avsluttet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Nordic Mining venter med søksmål

Nordic Mining har foreløpig ikke gjort alvor av truslene om å saksøke aktivistene som har lenket seg fast på Engebøfjellet. Aksjonene er nå avsluttet.

– Vi har ikke gjort noe med det, sier administrerende direktør Ivar S. Fossum i Nordic Mining til NTB.

Han varslet i forrige uke at han ville gå til søksmål for å få erstatning fra aktivistene som har lenket seg fast til anleggsmaskiner på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane. Nå vil han avvente situasjonen. Grunnen er at selskapet ennå ikke har full oversikt over kostnadene.

– Vi skal gjøre ferdig boreprogrammet. Så får vi en oversikt over hva dette koster oss, sier Fossum.

– Står du fast på at dere vil saksøke aktivistene?

– Vi holder på med å berede grunnen for det nå. Så får vi undersøke ulike muligheter knyttet til det.

«Hårreisende»

Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Bellona, Framtiden i våre hender, WWF, Greenpeace, Spire og Changemaker har gått sammen om et opprop der de ber Nordic Mining om å skrinlegge søksmålet.

– Det er ganske hårreisende hvis det skal bli sånn at selskaper som Nordic Mining saksøker enkeltpersoner som aksjonerer av egen moralsk overbevisning, sier leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom, som har spilt en viktig rolle i organiseringen av aksjonene.

Det er spesielt planene om å dumpe gruveavfall i Førdefjorden som har fått miljøvernerne til å steile. Skjoldvær sier hun ikke har dårlig samvittighet for ekstrautgiftene hun har vært med på å påføre Nordic Mining.

– Jeg syns det er langt viktigere å hindre det overgrepet som jeg tror sjødeponiet vil være for Førdefjorden, enn å sikre den økonomiske framtida til dette aksjeselskapet.

To uker forsinket

Lenkeaksjonene pågikk i tre uker i februar, men er nå avsluttet. Boringen pågår derimot for fullt, men er blitt omtrent to uker forsinket, opplyser Fossum.

– Vi er blitt påført store og urettmessige tap som følge av ulovlige aksjoner, så vårt utgangspunkt er at vi ønsker å få kompensert og erstattet disse tapene. For mange virker det kanskje ikke som så mye penger, men for et lite selskap som gjør lovlige undersøkelser, er det betydelige summer, sier han.

Naturvernforbundet melder at de 80 aktivistene som har deltatt i aksjonene på Engebøfjellet, allerede har fått rundt 800.000 kroner i bøter.

Skjoldvær sier hun tror Fossums mål med trusselen om søksmål har vært å hindre flere aksjoner.

– Når de sier de har tenkt å saksøke aksjonistene, gjør de det jo for at ikke flere skal tørre å aksjonere, sier NU-lederen.

Hun tilføyer at andre selskaper har kommet med lignende trusler om søksmål før, men så trukket seg.