Illustrasjonsfoto

- Byggautomasjon hever blikket

– Nå hever man blikket litt innen byggautomasjon, fra tradisjonell styring til overbygninger med data som presenteres videre til brukere, sier Trond Bersvendsen i Johnson Controls. 

Johnson Controls samarbeider tett med flere nettverks- og dataleverandører, som Cisco og IBM. Det gir resultater på flere nivåer; et av dem er overbygningene Bersvendsen viser til.

– Dette handler om å bruke data på en annen måte. Leietakere og brukere blir stadig større brukere av informasjon om bygninger, særlig energidata, forklarer han.

Johnson Controls lanserer nå en ny plattform - Metasys Enterprise Dashboard - hvor data fra bygg lastes opp i skyen og bringes tilbake til brukere på forskjellige nivåer, via stasjonære og mobile enheter.

– På virksomhetsnivå kan dataene brukes som ledelsesverktøy, for eksempel til å følge opp porteføljer. Her har selskapet utviklet flere verktøy, blant annet for å vurdere energiytelsen til ulike bygg opp mot hverandre, avdekke problemer/avvik og håndtere tjenesteytelse, heter det i en pressemelding.

– På denne måten tar du ting over på et mye høyere nivå, samtidig som det gir mulighet til å lage rapporter som er enkle å analysere og bruke, poengterer Bersvendsen.

Tettere tilknytning til IT-systemer skal også kunne gi nye muligheter for energieffektiv drift.

– Vi tar byggautomasjon et skritt videre ved å bruke funksjoner som allerede er vanlige til å gjøre noe med enheter som pc og skrivere, forklarer Bersvendsen. Det er for eksempel mulig å sette pc-er, skjermer, kopimaskiner, kaffemaskiner, etc. i hvilemodus utenfor kontortid, el. når brukere ikke er tilstede.

– Ting du setter i nettverket – såkalte plug loads – representerer et sterkt økende energibruk i bygg. Vi mener at det kan utgjøre mellom 25 og 40 prosent, sier Bersvendsen.

Denne utviklingen handler ikke primært om å installere mer teknikk.

– Veldig mye av det vi snakker om å bruke, har du der allerede – det ligger i databaser, poengterer han.

– Utfordringen handler mer om å sette sammen dataene på meningsfull og brukervennlig - måte. Vi ser at flere byggeiere er veldig opptatt av nye løsninger innen bygningsautomasjon, og en god del er aktive og sjekker hva som finnes på nettet. Nå skjer det mye – du kan gjøre flere ting med byggautomasjon og software som kan hjelpe deg til å nå målene du har satt deg. Og ikke minst måle og monitorere detaljer i bygget, understreker Bersvendsen.