Foto: Espen Haagensen / NTB scanpix

Ikke glem brannsikringen på hytta

Vinterferien står for døren og mange nordmenn reiser på fjellet. Husk at brannsikring er like viktig på hytta som hjemme.

Ved årsskiftet kom det nye krav til brannsikring som også gjelder for fritidsboliger. Alle boliger skal nå ha en brannvarsler per etasje. Det er også et krav om at alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når alle dører er lukket.

Sjekk brannsikringen

- Uansett om du eier eller leier fritidsboligen anbefaler vi en sjekk av røykvarsleren og av slukkeutstyret. Ta dine forholdsregler og sjekk røykvarsleren og sjekk også at slukkemiddelet på hytta er i orden, sier kommunikasjonssjef i Sector Alarm Sissel Eckblad i en pressemelding.

– Brannsikring er eiers ansvar, men det kan være smart å tenke på at noen utleiere slurver med brannsikringen. Uansett om du eier eller leier kan du med noen enkle grep sikre hytta, legger hun til.

Mange hytter ligger langt fra nærmeste brannstasjon og tidlig varsling er derfor helt avgjørende hvis uhellet først er ute. Men det nytter ikke å ha røykvarsler og slukkemiddel hvis det ikke fungerer.

En fjerdedel virker ikke

Bare i fjor døde 35 personer i boligbrann og så langt i år har seks personer mistet livet i boligbrann. De fleste dør i egen bolig. Mange tragiske ulykker kunne ha vært unngått om vi hadde fulgt grunnleggende og enkle råd om brannsikring. I følge brannvesenet har hele 25 prosent av alle boliger røykvarslere som ikke fungerer tilfredsstillende.

Har du en boligalarm med brannvarsling koblet til en alarmstasjon har du en røykvarsler som overvåkes og testes. I tillegg har du en brannalarm som igangsetter et reaksjonsapparat som kan være til hjelp ved redning. Bare i fjor rykket Sector Alarm ut etter å ha mottatt brannalarm og hjalp ut 62 personer som sov i røykfylte hus.