Historisk få omkomne i brann

27 personer har omkommet i brann i Norge hittil i år. Til sammenligning var tallet 41 på samme tidspunkt i fjor og 47 i 2013.

20. oktober er «Verdens statistikkdag», og i den anledning er det hyggelig for DSB å kunne presentere det laveste antallet omkomne i brann per denne datoen som vi har hatt noensinne.

Det er naturligvis sånn at hver enkelt omkommet er én for mye, men det er grunn til å glede seg over at antallet over de siste årene har gått ned.

Brannsikring redder liv

Det jobbes stadig bedre i det forebyggende arbeidet, både lokalt i regi av brann- og redningsvesenene og nasjonalt i form av kampanjer.

– Vi har etablert et godt samarbeid og etablert satsningen «Alt vi kan mot brann». Det er et stort skritt i riktig retning. Der forener vi kreftene våre i form av felles kompetanse og økonomisk satsing.

Daae presiserer at de viktigste forebyggerne er enkeltmenneskene der ute.

– Det at man sikrer seg ved tidlig varsling, helst med sammenkoblede røykvarslere, kan redde livet til deg og familien din, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Risikoutsatte dør i brann

Det er i stor grad personer som tilhører risikoutsatte grupper som omkommer i brann.

Særlig gjelder dette eldre mennesker. Andelen av eldre som bor i egen bolig, omsorgsbolig eller i opprinnelig hjem vil øke i årene som kommer. Mange av disse er ikke i stand til å ivareta egen brannsikkerhet.

Gjennom helseregelverket er kommunen ilagt en rekke oppgaver som direkte eller indirekte skal ivareta brannsikkerheten hos risikoutsatte grupper.

Pårørende har et ansvar

Pårørende er en svært viktig ressurs i det brannforebyggende arbeidet, særlig når det gjelder brannsikkerheten hos risikoutsatte grupper som ikke mottar kommunale tjenester.


– Vi oppfordrer pårørende til å sjekke røykvarsleren hos eldre slektninger eller andre familiemedlemmer som kan trenge en hjelpende hånd med brannsikkerhet. Som pårørende bør du også sørge for at noen du er glad i får installert en komfyrvakt. Komfyren er hjemmets desidert største brannkilde, sier Daae.