Justisminister Anders Anundsenl. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Alnabru skrinlagt som beredskapstomt

Den rødgrønne regjeringen ville legge det nye nasjonale beredskapssenteret til Alnabru i Groruddalen. Det er ikke lenger aktuelt, fastslår justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

I stedet går regjeringen videre med forprosjektering av tomtealternativene Grønmo sør i Oslo og Taraldrud i Akershus.

– Det er en billigere og langt bedre løsning for politiet enn prosjektet den forrige regjeringen hadde planlagt på Alnabru, sier Anundsen.

Alnabru-alternativet er om lag 840 millioner kroner dyrere enn de to andre, ifølge beregninger utført på oppdrag fra departementet.

Dyrere

Foreløpige anslag viser at det vil koste om lag 3,5 milliarder kroner å etablere et beredskapssenter på Grønmo eller Taraldrud. Tomtekostnader kommer i tillegg.

Å legge senteret til tomta på Alnabru ville ifølge utredningene ha kostet rundt 840 millioner kroner mer. Det er i så fall langt høyere enn tidligere anslag som har versert. Så sent som i januar skrev Dagens Næringsliv at kostnadsestimatet for Alnabru-alternativet var mellom 2,7 og 3,4 milliarder kroner.

Daværende justisminister Grete Faremo (Ap) forsikret i 2012 at beredskapssenteret på Alnabru skulle stå klart innen fem år til en pris på rundt 1 milliard kroner.

– Dårlig utredet

Anundsen har gjentatte ganger kritisert den forrige regjeringen for svakt grunnlagsarbeid.

– Vi kan slå fast at et beredskapssenter på Alnabru uansett ikke hadde stått klart i 2017, sier han.

I tillegg til at Alnabru-alternativet vurderes som langt dyrere, påpeker utredningene at framtidig utbygging er vanskeligere enn på Grønmo og Taraldrud. I tillegg vurderes treningsmulighetene som dårligere.

– I øyeblikket er det like sannsynlig at beredskapssenteret blir lagt til Grønmo som til Taraldrud. Vi vil fatte en beslutning så snart forprosjekteringen er sluttført, sier Anundsen til NTB. Han ønsker ikke si når regjeringens konklusjon ventes å være klar.

Ap utålmodig

– Det vi trenger nå er handlekraft, ikke ytterligere forsinkelser. Anundsen har brukt to år på å ikke klare å bestemme seg for hvor et nytt, nasjonalt beredskapssenter skal ligge, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talskvinne Hadia Tajik til NTB.

– Denne lokaliseringsdebatten har vart for lenge. Det er svært uheldig at regjeringen velger å forlenge den ved å utsette bygging ytterligere.

Tajik viser til at stortingsflertallet under arbeidet med politireformen ba regjeringen utarbeide en framdriftsplan for beredskapssenteret og at denne senest skulle legges fram i forbindelse med statsbudsjettet i oktober.

– Vi forventer at det der klargjøres hvor raskt Anundsen selv mener å kunne få beredskapssenteret på plass, sier Ap-representanten som leder Stortingets justiskomité.

Det nasjonale beredskapssenteret er blant annet ment å huse helikoptertjenesten, beredskapstroppen, bombegruppen og hundetjenesten i politiet.