Tømmer, mars 2013Trond Joelson

Nye stortap for Norske Skog – hardt fall på børsen

Norske Skog leverte et resultat før skatt på minus 596 millioner kroner i årets andre kvartal. Selskapet straffes kraftig på Oslo Børs, og aksjen faller over 20 prosent.

Resultatet er en forverring fra minus 211 millioner kroner i fjorårets andre kvartal.

– Vi håndterer et utfordrende marked for publikasjonspapir med et kontantstrømsdrevet kommersielt prinsipp, og vi fortsetter arbeidet med å kutte kostnader og øke produktiviteten, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i en kommentar til kvartalstallene.

Norske Skog sliter med lav etterspørsel etter avis- og magasinpapir. I Europa falt etterspørselen etter de to typene med henholdsvis 10 og 4 prosent i årets fem første måneder sammenlignet med samme periode i fjor.

For å bøte på dette går selskapet inn i to områder der det er vekst, nemlig bioenergi og hygienepapir. Det siste skal produseres i Bruck i Østerrike gjennom et samarbeid med det italienske selskapet Roto-cart.

Norske Skog planlegger å bygge biogassanlegg ved sine fabrikker for å utnytte bioavfall fra papirproduksjonen til fornybar energi. Blant annet vil selskapet bygge et anlegg ved Saugsbrugs i Halden for rundt 150 millioner kroner.

Markedet er ikke nådig mot Norske Skog etter resultatframleggingen torsdag. Aksjen falt fra start på Oslo Børs, og etter en halvtimes handel var den sunket hele 21,9 prosent i verdi.