Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Solberg: – Vi må omstille oss til en ny normal

Utfordringen i økonomien blir den overordnede saken i kommunevalgkampen, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Det vi nå opplever skiller seg fra tidligere perioder med stigende arbeidsledighet, sa Solberg i sin tale til Høyres sentralstyre søndag.

– Noen sier at man kan trykke på gamle knapper. Sånn er det ikke. Denne gangen skal vi omstille oss til en ny normal, sa hun.

– Vi må være forberedt på at de nye jobbene som nå kommer, har et mer normalt lønnsnivå enn det oljenæringene har kunnet tilby den enkelte arbeidstaker, sa hun.

Hun advarer også om at samfunnet ikke kan regne med å få de samme inntektene fra andre næringer som det oljenæringen har gitt.

– Vi kan ikke forvente den samme avkastningen av de nye arbeidsplassene. Men vi trenger arbeidsplasser som kan forsvare vårt lønnsnivå og våre velferdsgoder, sa hun.

De nye næringene vil også oppleve sterkere konkurranse enn oljenæringen, mener hun.

– Denne våren er budskapet fra Aps finanspolitiske talsperson det stikk motsatte. Nå er det «for lite, for sent» som er budskapet, sa hun.

På samme bommer Ap når de argumenterer for økte skatter for næringslivet.

– Det er helt feil medisin på feil tidspunkt, sa Solberg.

Hun viser til at Ap i sitt alternative budsjett la opp til færre frie midler til kommunene, etter at partiet først hadde kritisert regjeringen for å ha gitt for lite i kommunene.

– Magaplask er aldri behagelige. Jo større fallhøyde, jo vondere blir de, så dette må kjennes godt, sa Solberg

Hun mener det blir feil å øke veksten i offentlig sektor. I stedet må man ha en mer effektiv offentlig sektor, sier statsministeren, som kritiserer Ap for å være bakstreversk når det ikke vil være med på mange av reformene som regjeringen arbeider med.