F.v. Gründer og administrerende direktør, Helge Rustand, prosjektdirektør Steven Von Hall, HRP-ANSATT, leder og kompetanseansvarlig, Bygg 21, Jørn Atle Forbord, styreformann HRP Håkon Gran-Henriksen, prosjektsjef Espen Stensrud, divisjonsdirektør store prosjekter, Arne Surén.

Fra ingeniørkontor til norsk samfunnsbygger

HR Prosjekt feiret nylig sine første ti år med et jubileumsseminar i Bjørvika sammen med gode kunder og samarbeidspartnere.

Bromma-mannen Helge Rustand etablerte sitt firma HR Prosjekt på Hønefoss i 2005 med seg selv som eneste ansatt. Ti år etter leder han en bedrift med over 200 ansatte i HR Prosjekt og RG Rustand Gruppen AS.

I sitt tilbakeblikk fortalte gründer og konsernsjef Helge Rustand at etter tre års «barndomstid» på Hønefoss, ble kontoret i Oslo etablert med ca. 30 ansatte, som gikk inn i det han ville kalle «ungdomstiden». I perioden 2009 til 2012 ble det etablert kontorer i nesten hele Norge, og firmaet vokste fra 30 til 100 ansatte.

- Så gikk vi til slutt inn i det som heter «de voksnes rekker». Det handler om å ta ledelse på alvor. Sette strukturer og systemer, og kanskje ha en industriell tilnærmelse til å drive konsulentselskap. Det å gå inn i «de voksnes rekker» er å gå fra å være en ingeniørbedrift til å være samfunnsbygger, understreket Rustand.

- For meg handler det om at vi som ingeniører beveger oss vekk fra å se på bygningskonstruksjonen som settes opp eller veien som bygges eller tunnelen som konstrueres. Vi ser på hva det er vi skaper av verdi for samfunnet gjennom den rollen og de fagene vi har. Hva er merverdien vi skaper for samfunnet og brukene for eksempel ved å bygge en skole? Der brukerne har elever som har en gjennomsnittskarakter som i snitt er høyere enn den de hadde før. Eller at lærerne har mye mindre turnover. Eller at byggekostnadene er lavere enn gjennomsnitt i Norge. Da har vi skapt verdier i samfunnet, slo han fast.

– Vår rolle i prosjektledelse har et samfunnsperspektiv. Og det er framtiden vår. Hva er det som ligger som verktøy for at vi skal være samfunnsbygger. Jeg har funnet et begrep: 3M. M for Mennesker. Alle mennesker som deltar i et prosjekt er samfunnsbyggere. Vår rolle er selvfølgelig å kunne et fag. Men vi skal kunne bygge relasjoner, skape samhandling og kanskje bryte noen barrierer underveis, påpekte han.

– Å bryte noen barrierer i en så satt bransje som bygg- og anleggsbransjen krever modighet. Utfordre gitte sannheter og normer eller utfordre insentiver som egentlig er motinsentiver til å skape forbedring. Modig til si at dette prosjektet er kan vi bygge 20 prosent raskere enn normalt. Utfordre gitte sannheter for å få til forbedringer, sier han

– Med Mennesker med Modighet som har en Metode er vi på vei til å bli samfunnsbyggere. Vår metode heter fortsatt RBK: Et prosjekt skal gå raskere, billigere og med bedre kvalitet.Det sier jo alle. Men vi skal utfordre slik at vi skal ha 30 prosent raskere prosjektgjennomføring enn det som er normalt, sa blant annet en meget engasjert Rustand.