De første maskinene fra Hæhre Entreprenør er allerede på plass på anlegget i Nordland. (Foto: Hæhre Entreprenør)

Hæhre med stor kraftjobb i Nordland

SKS Produksjon AS står bak utbyggingen av vannkraftverkene Smibelg og i Storåvatn i kommunene Rødøy og Lurøy, som skal være den største vannkraftutbyggingen som har fått konsesjon siden 2004 i Norge. Tirsdag signerte Hæhre Entreprenør avtalen med SKS Produksjon for utførelsen av jobben.

Hæhre Entreprenør er allerede i gang med rigging på området og de første maskinene er på plass. En utfordring med jobben er all frakt av maskiner, utstyr og personell må gå sjøveien ettersom det ikke er vei i området.

Kraftverkene vil kunne dekke strømforbruket til 10.000 husstander, og a nlegget blir det største vannkraftanlegget som har fått konsesjon de siste åtte årene.

Hele utbyggingen har en kostandramme på rundt 1,3 milliarder kroner.

Kraftverkene har vært under utvikling i over to tiår, og konsesjon ble endelig meddelt av Olje- og energidepartementet (OED) 2.3.2012.

Smibelg og Storåvatn ligger på hver sin side av fjorden Gjervalen sør for Melfjorden på Helgeland. Prosjektene er omsøkt og konsesjonsbehandlet under ett. Kraftverkene vil ha en samlet årlig kraftproduksjon på om lag 200 GWh, noe som tilsvarer energiforbruket i om lag 10 000 husstander.

Utbyggingen innebærer at seks vann reguleres i hovedsak ved senking, noe som innebærer et mer skånsomt naturinngrep enn tradisjonelle damanlegg. I tillegg overføres avløpet fra en rekke mindre vann og bekker til kraftverkene. Reguleringene gjør at kraften kan produseres når forbruket er størst og tilsiget minst.

Salten Kraftsamband og Helgeland Kraft står sammen bak utbyggingen. De eier begge selskapet Smisto AS 50/50.

Utbyggingen vil gi inntekter til distriktet blant annet i form av skatter og avgifter. I tillegg avsettes det et næringsfond på fem millioner kroner til Rødøy kommune, der det alt vesentligste av utbyggingen skal skje.