Illustrasjonsfoto

Ingen nedgang i antall dødsulykker

Hvert år dør mellom 40 og 50 mennesker på jobb. Det er ingen nedgang i antall årlige dødsulykker siden årtusenskiftet, men nesten alle ulykkene kunne vært unngått. Det viser ny rapport fra Arbeidstilsynet.

Rapporten «Arbeidsskadedødsfall i Norge – utviklingstrekk 2009 -2014 og analyse av årsakssammenhenger i fire næringer» lanseres på verdensdagen for et godt arbeidsmiljø 28.april.

Forebygging er tema for årets arbeidsmiljødag. Arbeidstilsynets rapport ser på årsaker til
ulykkene og dermed også hvordan de kunne vært unngått.

Arbeidstilsynet har analysert dødsulykkene i de næringene som har flest arbeidsskadedødsfall:

- Bygg-og anlegg

- Industri

- Jordbruk

- Transport og lagring

-Ulykker kan og skal forebygges. Våre analyser viser at mange av ulykkene kunne vært unngått, og at mange virksomheter ikke forebygger godt nok. Ofte er det enkle grep som skal til for å unngå at folk blir syke, skadet eller mister livet på jobb, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Gjennomgående funn når Arbeidstilsynet går bak dødsulykkene er at det ikke var satt inn gode
nok tiltak for å ivareta sikkerheten. Ofte er det ikke gjort risikovurderinger, eller risikovurderingene er ikke gode nok.

-Risikovurdering handler enkelt sagt om at arbeidsgiver må skaffe seg oversikt over hva som kan være farlig på arbeidsplassen, iverksette tiltak for å hindre at farlige situasjoner oppstår og begrense skadeomfanget hvis ulykker likevel skjer, sier Finboe Svendsen.


Typiske kjennetegn ved dødsulykkene er at:

* kjøretøy er involvert i en stor andel av dødsulykkene i alle de fire næringene

* ulykkene skjer i forbindelse med avvikssituasjoner, som for eksempel vedlikehold som
* gjøres etter at en feil eller problem oppstår med maskiner og utstyr.

-Arbeidstilsynet skal bruke denne kunnskapen når vi planlegger innsatsen vår videre. Det må også bransjene selv gjøre. Jo mer vi vet om hva som forårsaker ulykkene, desto bedre kan de forebygges, sier Finboe Svendsen.

Setebelte kunne reddet liv

I landbruket er traktor fortsatt involvert i halvparten av dødsulykkene. Mange av ulykkene
kunne fått et annet utfall dersom sikkerhetsbeltet var brukt.

Dagens regelverk er slik at det er arbeidsgiver som skal legge til rette for, og stille krav om at sikkerhetsbelte skal brukes, på lik linje med for eksempel hjelm, vernesko, hansker og vernebriller.

- Arbeidsgivere må sikre at de ansatte bruker sikkerhetsbelte når de kjører truck, traktor og anleggsmaskiner. Og det er også viktig at arbeidstakerne følger opp og tar dette på alvor. Beltebruk kan redde liv, sier Finboe Svendsen.

Må forebygge bedre
Det har ikke vært noen nedgang i antall dødsulykker siden årtusenskiftet. Det er de samme bransjene som topper dødsulykkestatistikken nå som for noen år siden.

-Dette er bransjer med risikofylt arbeid. Derfor er det svært viktig at virksomhetene jobber enda mer og enda bedre for å forebygge at folk blir skadet eller mister livet på jobb, sier Finboe Svendsen.

Arbeidstilsynet skal bidra med store satsinger i de mest risikoutsatte bransjene, og det er tett samarbeid med partene. Satsingen i Bygg og anlegg videreføres med uforminsket styrke, og en ny satsing i transportbransjen er satt i gang. Ulykkesforebygging blir etter all sannsynlighet en av Arbeidstilsynets hovedprioriteringer i 2016.

- Sikkerhet er ikke noe du sørger for en gang i blant. Sikkerhet må skapes og gjenskapes hver eneste dag. Det hjelper ikke at du er god 364 dager i året, hvis det skjer noe den siste dagen, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Seks råd for sikkert arbeidsmiljø:

- Gjør gode risikovurderinger sammen med de ansatte. Skaff oversikt over hva som kan gå galt og hva som må til for å unngå uheldige hendelser og begrense skadeomfanget hvis ulykker likevel skjer

- Risikovurderingen må føre til handling. Iverksett de nødvendige tiltakene.

- Risikovurderingen må ikke være for generell, den må gjelde spesifikt for de konkrete forholdene på arbeidsplassen og de konkrete oppgavene som skal gjøres

- Risikovurderingene må hele tiden oppdateres, slik at de ivaretar nye situasjoner, uforutsette hendelser og farer som kan oppstå.

- Gi god opplæring – og opplæringen må gis på et språk den ansatte forstår

- Arbeidsgivere må sørge for nødvendig verneutstyr og kreve at utstyret brukes. Og arbeidstakerne må bruke det. Arbeidsgiver må også sørge for at vern på maskiner og utstyr ikke fjernes eller overstyres.