Statnett har valgt Elhub-leverandør

Totalleverandør for utvikling og drift av Elhub er valgt. Dette er et viktig steg i arbeidet med å installere smarte strømmålere i norske boliger innen 2019.

Elhub

Statnett har fått i oppdrag av NVE å etablere Elhub. Bakgrunnen for dette var at NVE i 2011 vedtok at alle sluttkunder skal få installert AMS-måler, såkalte smarte strømmålere innen 2019. Elhub er navnet på den norske datahuben for måleverdier i kraftmarkedet og etableres for å støtte fremtidens krav til måling og distribusjon av måleverdier i det norske kraftmarkedet. Elhub skal være den offisielle kilden til måleverdiene som skal danne grunnlag for fakturering av sluttkunder. (Kilde: Statnett)


Statnett har gjennomført en større anskaffelse innen IKT, for utvikling, vedlikehold samt opsjon på drift av Elhub.

Anskaffelsen har pågått siden april 2014 og har ifølge Statnett hatt stor oppmerksomhet fra leverandørene.

- Det er med glede vi nå kan kunngjøre at Accenture er den foretrukne totalleverandør for oppbygging og vedlikehold av Elhub, sier konserndirektør for IKT, Peer Olav Østli i en pressemelding.

Løsningen baserer seg på underleveranser fra Siemens, Omnetric og Oracle.

Elhub skal hver dag motta og prosessere mer enn 70 millioner verdier fra alle landets kraftselskaper og deres strømmålere.

Videre skal den prosessere alle leverandørbytter og kundeendringer i kraftmarkedet. Løsningen utnytter avansert teknologi for høy ytelse og sikkerhet.

Signering av kontrakten er planlagt til slutten av mars, betinget av formell sluttføring av anskaffelsesprosessen, samt godkjennelse i Statnetts styre.

Tor B. Heiberg, prosjektdirektør for Elhub-prosjektet i Statnett, sier Elhub vil legge til rette for smarte tjenester som vil bidra til å øke nytteverdien av AMS, samt forbedre forsyningssikkerheten i fremtiden.