– Vi ønsket å se hvordan arbeiderne reagerte i det de trodde var en reell brann, for på den måten å lære hvordan vi være bedre rustet den dagen ulykken virkelig er ute, sier anleggsleder Ole Jørgen Fjeld fra MT Højgaard.

Evakueringsøvelse ga god trening for MT Højgaard

På Teglverkstomta i Oslo er MT Højgaard totalentreprenør for en skole og flerbrukshall som nå er under oppføring. 20. januar valgte de, i samarbeid med Brannvesenet, å gjennomføre en evakueringsøvelse på byggeplassen for å sjekke at alt fungerte i forhold til rutiner, varsling og evakuering.

Det ble en lærerik opplevelse.

Teglverkstomta skole skal ha ca. 800 elever fra 1.-10. trinn, samt en tilknyttet flerbrukshall. Byggestart var juni 2013, og skole og hall skal stå ferdig 15, august 2015. Prosjektet er omfattende, og hver dag er om lag 80 arbeidere i sving på byggeplassen. Det er per i dag ingen krav til å gjennomføre fullskala evakueringsøvelser, men anleggsleder Ole Jørgen Fjeld fra MT Højgaard syntes likevel at en slik øvelse kunne være nyttig.

– Vi ønsket å se hvordan arbeiderne reagerte i det de trodde var en reell brann, for på den måten å lære hvordan vi være bedre rustet den dagen ulykken virkelig er ute, sier Fjeld.

Oslo Brannvesen ble derfor kontaktet, og en evakueringsøvelse ble planlagt. Det foregikk slik at Brannvesenet røykla deler av byggeplassen innvendig ved hjelp av ufarlig teaterrøyk. Deretter skulle de observere hvordan de som var i bygget reagerte. Det viktigste i en slik situasjon er varsling til andre i bygget, evakuering, fast møteplass utenfor bygget samt få oversikt over om alle har kommet seg ut.

– Vi fikk nok en liten vekker, medgir Fjeld.

– Det tok for lang tid før alle var ute, og de var ikke gode nok til å varsle de andre i bygget. Dette er ting vi vil ta tak i og forbedre oss på, sier han.

Det tok 13 minutter før alle de 77 personene på byggeplassen hadde kommet seg ut, og ingen ringte brannvesenet. Noen gikk dessuten inn i bygget igjen før de hadde fått vite at dette kun var en øvelse.

Thomas Grimsgaard, leder for ekstern undervisning i brannforebyggende avdeling ved Oslo Brann- og redningsetat, sier at d enne øvelsen ikke var så ulik andre øvelser de har hatt, og han påpeker at det er god læringsprosess å ta seg bryet med å gjennomføre slike øvelser.

Og selv om ikke alt gikk som det skulle, var det også ting som fungerte fint. Blant annet syntes brannvesenet at det var god kontroll på møteplass og oversikt over hvem som hadde vært inne i bygget. En slik oversikt kan være avgjørende ved en virkelig brann.

– Det er veldig positivt at MT Højgaard tok initiativ til å gjennomføre øvelsen, det er det altfor få som gjør, sier Grimsgaard.

Umiddelbart etter øvelsen ble det holdt en samling der man gikk gjennom de viktigste momentene fra øvelsen. Det ble understreket at varsling av medarbeidere er avgjørende, både til de man kjenner og de man ikke kjenner.

Nå vil Ole Jørgen Fjeld se nærmere på hvilke konkrete tiltak MT Højgaard kan iverksette for å bli bedre.

– Vi tenker oss at vi skal lage en plan over bygget som til enhver tid er oppdatert, og som man kan gi til brannmannskapet dersom de blir nødt til å gå inn i bygget. Vi vil også jobbe for å bli bedre på intern varsling, sier Fjeld.