Prisverdig satsing fra NCC

Hver sommer i ni år har NCC i Norge samlet barn i alderen åtte til tolv år for å lære de litt om byggenæringen og for å gi dem en spennende periode frem mot skolestart.

Satsingen bærer navnet Barnas Byggeskole, og er bygget opp etter samme lest som fra morselskapet i Sverige. Så langt har satsingen i Norge involvert mange hundre barn, og en rekke ansatte i NCC har vært tilknyttet satsingen. Barnas Byggeskole er ment å være et prosjekt for å skape interesse hos barn og unge for bygg- og anleggsfag. I løpet av perioden de er på besøk hos NCC er målet at barna skal øke sin kunnskap og interesse for byggenæringen, teknikk- og realfag og ikke minst gi dem en morsom og utviklende sommeruke.

Dette initiativet fra entreprenøren er meget positivt som et element i det å øke interessen for bygg og anlegg i Norge – allerede fra en ung alder. Mange barn i denne alderen, spesielt de eldste, er begynt å fundere på hva de ønsker å jobbe med når de blitt eldre og etter hvert skal ta sine viktige skolevalg. Å være med på en innholdsrik uke for å vise frem hvordan byggenæringen egentlig er, kan være avgjørende for et slikt valg. Her får man vist frem hvor mangfoldig og spennende bygg og anlegg virkelig kan være. Dette vil også være positivt for å vise frem næringen for foreldrene, som selvsagt ofte har stor innflytelse på barnas endelige valg av skole- og karrierevei.

Bygg og anlegg har ikke det beste ryktet når det gjelder karrierevalg for tiden, og dette er en av de mest alvorlige truslene for næringen – altfor få ønsker å bli en del av næringen. Slike tiltak er definitivt med på å bedre næringens ufortjente dårlige rykte. Langt flere unge jenter og gutter burde se på en karrieremulighet i bygg og anlegg.

Denne satsingen er helt klart noen andre selskaper også kan se nærmere på, og selv arrangere noe tilsvarende. Noen gjør allerede dette, men for å bidra til å snu trenden rundt synkende søkertall til næringen er det mange tiltak som må gjennomføres og ressurser som må settes inn i dette viktige arbeidet.