– Det er klare og robuste signaler på at vi får vekst igjen, riktignok fra et lavt nivå. Men det er nå tydelig at nedgangen som startet med finanskrisen i 2008 er forbi, sier Bjørn Erik Øye.

– Pilene peker oppover i Europa

– Disse oversiktene viste at vi nå er ved et turning point i Europa, og at pilene igjen peker oppover, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Prognosesenteret er Norges representant i Euroconstruct, og var vertskap for denne samlingen av verdens prognosemakere.

Tallene viste at man nå ser lysere på fremtiden enn på lenge, at man har nådd bunnen og er på vei opp igjen.

– Det er klare og robuste signaler på at vi får vekst igjen, riktignok fra et lavt nivå. Men det er nå tydelig at nedgangen som startet med finanskrisen i 2008 er forbi, legger Øye til.

På konferansen deltok rundt 140 personer fra 30 ulike nasjoner. Ved siden av tall fikk man her også en orientering rundt hva som har skjedd med fjordbyen Oslo, med hovedfokus på Bjørvika-utbyggingen. Det var også lagt opp til en omvisning i DNB-bygget . Øye og co fikk mye skryt av arrangementet, og det ble flere ganger sagt at dette er den beste Euroconstruct-samlingen noensinne.

– Deltakerne var imponert over arbeidene som har skjedd i Bjørvika på denne korte perioden, og over aktiviteten generelt i Norge, både innen bygg og anlegg, legger Øye til.

På konferansen kom det også frem at Norge ligger klart i tet når det gjelder investeringer i bygg og anlegg per person i Europa. Tall fra Euroconstruct viser at vi bruker 9.166 Euro per innbygger på bygg og anlegg i året i Norge. Det er langt over nestemann på listen (Sveits 6.517), og aldri har man tidligere registrert så høyt nivå på denne målingen. I disse tallene er ikke offshoreinvesteringene med. Det tyder derfor på at det er meget høyt nivå på investeringene i Norge for tiden. På samlingen var det flere som lurte på når krakket skulle komme i Norge.

Øye er ikke bekymret for dette.

– Det bygges ikke nok boliger i forhold til behovet og det er mer å gå innen infrastrukturinvesteringer og jernbane samt rehabilitering innen flere sektorer. Men det er greit å ta med seg at vi ligger på et høyt nivå i forhold av resten av Europa, sier Øye.