Nye planter til Amerikahagtorn-hekk

Vi har en gammel hekk i hagen her på Jeløy, Moss. Hekken består av amerikansk hagtorn og er fortsatt fin. Noen steder må vi dog ha nye planter. Ingen utsalg i nærområdet har den. Et alternativ er å lage stillinger selv, men tar da gjerne imot gode råd og tips for når og hvordan man bør gå frem for å få fine planter.

Hilsen Jørn

Hei Jørn

Amerikahagtorn som regel formert med frø i planteskolene, men frøene har en komplisert kombinasjon av frøskallhvile og fysiologisk hvile. Dermed krever de langvarig forbehandling før de spirer. Formering med urteaktige stiklinger kan være et alternativ. Her litt om det:

1. Stiklinger av modent tre, som bl.a. kan være mange slags prydbusker m.m.. Stiklingene lages oftest 20 – 25 cm lange. Nederste del av stiklingen skal klippes akkurat under et øyepar.

2. Formering av løvfellende treaktige planter ved stiklinger av urteaktige skudd; eks. . 5 – 7 cm unge skudd på morplanten skjære av og settes forsiktig i lett jord med god temperatur.

3. Stikling av nåletrær; eks. tuja, einer, sypress. Stiklingene rives av med hæl.

Husk at det er viktig med høy luftfuktighet! Det er stor variasjon på hvor lang tid de forskjellige artene bruker på å danne røtter, så du må være tålmodig.

Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no