Bekymring blant Bergens-arkitektene

I forrige uke holdt Arkitektbedriftene møte for medlemsbedrifter i Bergen, hvor det var enighet om at markedet blir vanskeligere, spesielt for mindre arkitektbedrifter i regionen.

Medlemmene forteller om økt bekymring. Det er først og fremst nedgangen i større oppdrag og boligprosjekter som bekymrer. Det kan bli vanskeligere å ha full sysselsetting på lengre sikt med kun mindre oppdrag. Samtidig satte deltagerne pris på muligheten for å dele erfaringer fra markedsarbeidet både i innland og utland, melder Arkitektbedriftene på sin nettside.

I den siste delen av møtet deltok det to representanter fra Hordaland Fylkeskommune og to fra Bergen kommune. Det ble en god diskusjon om fylkeskommunens samspillsprosess, og om utfordringene omkring totalentrepriser i sin alminnelighet. Også i Bergen dominerer totalentreprisene og prosjekteringsgrupper, og man ser flere eksempler på totalentreprise med løsningsforslag.

Fylkeskommunen har sin egen konkurransemodell basert på totalentreprise med løsningsforslag etter en konsept- og programmeringsfase. De fortalte at de praktiserer en grundig arkitektjobb i programmeringsarbeidet med en arkitekt som har rammeavtale med fylkeskommunen. Gjennomføringsmodellen gir i følge byggherren stor grad av sikkerhet for omfang og kostnad, og de er så langt fornøyd.

På spørsmål om hvordan levetidskostnader vektlegges i forhold til investeringskostnadene i anskaffelsene måtte imidlertid fylkeskommunen innrømme at de ikke hadde vært videre flinke til å ta levetidskostnader med i betraktningene.